Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Imaš pravo, ostvari ga

Ako ne nađeš ZG vrećice u trgovini, provjeri imaš li možda pravo na besplatne

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Tko u Zagrebu ima pravo na besplatne ZG vrećice, kako doći do njih i koje obrasce ispuniti... Donosimo detalje.

Zagreb se još uhodava s novim sustavom odvoza otpada, a mnogima muke zadaju nove plave ZG vrećice. Ne samo zbog cijene - koja ipak predstavlja varijabilni dio računa - već i zbog toga što je praktičnije vrećice manjeg volumena u trgovinama teže nabaviti nego one od 40 litara koje uglavnom besposleno stoje na policama.

Naravno, postoji i mogućnost da se besplatno dokopate vrećica. Pravo na to imaju kućanstva koja redovito odnose otpad u reciklažno dvorište i ona koja koriste pelene, za djecu i odrasle. Dobivaju se četiri vrećice mjesečno, ali samo po jednoj osnovi. Nema zbrajanja. 

U Čistoći su malo pojasnili uvjete.

Preko reciklažnih dvorišta do besplatne ZG vrećice

"Kućanstva koja recikliraju otpad i time smanjuju količine miješanog komunalnog otpada te tijekom mjeseca najmanje jedanput predaju otpad na reciklažno dvorište imaju pravo na 4 besplatne vrećice za miješani komunalni otpad mjesečno. Pravo se ostvaruje nakon 5 mjeseci kada se preuzimaju 2 paketa x 10 komada vrećica od 10 l", navode.

Kako bi potaknuli građane na pravilno odvajanje otpada i korištenje reciklažnih dvorišta, svi koji tijekom listopada predaju otpad iz kućanstva na reciklažno dvorište podružnice Čistoća, preuzimaju odmah jedan paket od 10 besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad od 10 litara.

Na reciklažnom dvorištu prilikom predaje otpada obavezno treba predočiti bar kod s uplatnice sa sistemskim brojem obveznika i sistemskim brojem obračunskog mjesta te osobnu iskaznicu.

Do vrećica mogu i oni koji kompostiraju, no moraju biti spremni i na kontrole. 

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija Foto: Getty Images

Kućanstva koja kompostiraju mogu dostaviti Izjavu o kompostiranju kojom se ujedno daje suglasnost podružnici Čistoća za izvršenje terenske provjere s ciljem utvrđivanja kompostira li kućanstvo zaista otpad. Izjavu mogu dati samo korisnici usluga iz kategorije kućanstva koji žive u obiteljskim kućama.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija Foto: Getty Images

"Slijedom dostavljene potpisane izjave, djelatnici podružnice Čistoća obići će sva ta obračunska mjesta te će, nakon provjere, korisniku uručiti količine besplatnih ZG vrećica za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l). Kako se za svako takvo obračunsko mjesto neće više organizirati odvoz biootpada, također će tom prigodom biti uklonjen i spremnik za biootpad koji je prethodno dodijeljen za navedeno obračunsko mjesto", objašnjavaju.

Pročitajte i ovo Otpad u Zagrebu - 4 MANJE JE NEREDA, ALI... Kako funkcionira novi sustav s otpadom? Dnevnik Nove TV u inspekciji: "U tim spremnicima definitivno nisu ZG vrećice"

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, iskoristi ga U ljekarni vam moraju preuzeti stare lijekove, no znate li kud s uljem ili rabljenim ubrusima? I gdje najčešće griješimo kad odvajamo otpad

Izjava se može poslati na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili predati osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i pokretni ured, gdje se na licu mjesta može i ispuniti.

Kućanstva u kojima se koriste pelene

Pravo na besplatne ZG vrećica imaju i kućanstva u kojima stanuje dijete do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene.

Evo uvjeta:

  • ako u kućanstvu stanuje dijete do 3 godine koje koristi pelene – dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l).
  • ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene - dostavom potvrde liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrde o prebivalištu osobe ili preslike osobne iskaznice, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l)

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija Foto: Getty Images

Tražena dokumentacija za ostvarivanje prava može se dostaviti na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i u Pokretnom uredu, gdje se mogu i preuzeti besplatne vrećice u uredovno radno vrijeme uz predočenje računa za usluge podružnice Čistoća.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene