Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Kolumna Hrvoja Šalkovića

Naša Vlada se ponaša kao ćato, a ufurala si je generalski stav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meni ova naša Vlada lagano sliči na ćatu, a što je ćato, to zna svaki dripac koji je smrzavao dupe na straži neke gluhe čuke Papuka, s otkočenim AK47 komadom neplemenitog metala u ruci. Ćato je, u vojnom žargonu, bilmez, pametnjaković, najčešće fakultetski obrazovan, izabran od strane časnika da sjedi u toploj kancelariji, popisuje, rješava administraciju, dok se ostatak vojske smrzava po čukama obronaka Papuka.

Jedan od tih odabranih bilmeza bio sam i ja, zadužen da rješavam vojnu papirologiju, dok su moje kolege iz satnije udarale strojaka po mrzlom krugu Fižele, pod budnim okom zastavnika Vidulina, napola ludog od cuge i propalih stožernih ambicija.

Sada kada gledam našu Vladu, ona me neodoljivo podsjeća na mene, prilično smušenog i bedastog u tom periodu vojnog života. Naime, bilo mi je toplo, komforno s obzirom na okolnosti, popisivao sam inventar, radio satnijsku prozivku, svakog jutra čitao dnevnu zapovijed, a zapravo, bio sam učinkovit kao list lovora u loncu gulaša – može s njime, ali brate, i ne mora. Ali i tada, tako smušen, znao sam da sam samo ćato, i da o strategiji i opstanku oružanih snaga brinu generali.

Naša Vlada se ponaša kao ćato, a ufurala si je generalski stav.
Naša Vlada odlično radi posao ćate. Najprije su popisali koliko u našoj dobroj, maloj Hrvatskoj ima živih, a koliko mrtvih glasača, doveli su to u red, svaka čast na sređivanju biračkih popisa, klap klap.

Onda su popisali sve pravno i bespravno sagrađene objekte, proveli proces legalizacije, svaka čast na tome, ćato, dobro si to posložio, klap klap. Onda su popisali i objavili sve prave, a bogami i sve lažne branitelje, i opet odlično odrađen ćato posao, klap klap.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Svaka nacija kolektivno troši lovu na nešto, a mi, eto, na skijanje

Pa su onda i fiskalizirali državu, točno se zna koliko je kava i mirogojčeka popijeno, u svakoj otmjenoj kavani i svakom ćumezu od Prevlake do Iloka, odličan ćato posao, bravisimo. Sada čitam da su popisali i svu državnu imovinu, konačno znamo koliko država ima šuma, voda, objekata, znamo im broj i vrijednost, svaka čast, draga Vlado.

Ministrima je toplo, komforno s obzirom na okolnosti, i pokazuju sasvim solidne ćato-potencijale. Ali postavlja se jedno značajno pitanje – jebote, pa gdje su generali? Tko vodi državu? Tko pokreće investicije, tko otvara radna mjesta, tko putuje svijetom i vraća se sa pedeset kapitalnih vizitki u džepu, s kontaktima globalnih investicijskih teškaša?

Ne znam tko, ali sigurno ne ćato.

Od ove Vlade nesposobne za generalske odluke i generalsku učinkovitost jedino mi se čini gorom oporba. Njih čak ne vidim niti na mjestu ćate, možda na mjestu skladištara, ali i to je upitno, jer me strah da bi odmah lapili ćebad, šljemove i ulje za podmazivanje tenkovskih gusjenica.
Nekad mi se čini kao da se svi oni skupa natječu tko je veći bilmez, i kao da jedva čekaju svoje četiri godine na vlasti, da nam to i dokažu.

Pa kada sve to skupa promatram, opet mi se javlja ona dobra stara ideja da objavimo rat Japanu. Ovi nas fino pokore, postave svoje ljude na generalska mjesta, da upravljaju državom, a sve ove naše aktualne bilmeze pošalju na ogranke Papuka.

Neka drže stražu i čuvaju nas od vanjskih neprijatelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene