Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ODLUCI USTAVNOG SUDA

Grabar-Kitarović: "Zabranom pobačaja samo bi se gomilali novi problemi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Mislim da treba uložiti puno više u edukaciju, kako mladih ljudi, tako i bilo koga drugoga tko ulazi u spolne odnose, a naravno treba učiniti i puno više u mnogo drugih elemenata. Jedan od njih je puno brže i lakše posvajanje djece", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je komentirala i odluku Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenom ustavnosti tzv. zakona o pobačaju.

Pročitajte i ovo Marko Milić, glasnogovornik Vlade Komentirao je i DP Milić: "Mi smo uvjerljivo pobijedili, a ljevica je poražena pa se ispuhuju" Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

"Moj stav je da se zabranom pobačaja ne rješava ništa, samo se gomilaju novi problemi. To je jedno vrlo teško i iznimno bitno pitanje, poznat je i moj osobni stav o njemu, ali on je u ovom slučaju irelevantan jer, ponavljam, držim da se zabranom pobačaja ne postiže ništa.

Mislim da treba uložiti puno više u edukaciju, kako mladih ljudi, tako i bilo koga drugoga tko ulazi u spolne odnose, a naravno treba učiniti i puno više u mnogo drugih elemenata. Jedan od njih je puno brže i lakše posvajanje djece koja su napuštena, moglo bi se i omogućiti ženama koje žele roditi, koje, dakle, ne žele napraviti pobačaj, a ne žele ni zadržati dijete, da im se omogući da možda već pronađu neku obitelj koja želi dijete te da ga je taj bračni par u mogućnosti po rođenju usvojiti.

Treba mijenjati društvenu klimu, u kojoj još uvijek postoji negativan stav prema djeci koja su rođena izvan bračnih zajednica, i za koje nažalost postoje svakojaka pogrdna imena, i naravno, treba uložiti puno više u sustav odgoja i obrazovanja te u sustav skrbi o djeci, u omogućavanje mladim roditeljima da mogu imati i djecu i karijeru, dakle, da od najranije dobi imamo predškolsku, vrtićku skrb koja će biti toliko kvalitetna i dostupna svima.

Moramo ciljati prema statistikama koje imaju moderne europske države, da nam postotak djece koja ulaze u predškolski odgoj prije pete godine bude iznad 90 posto, a ne oko 70 posto, koliko je trenutno, čini mi se, cilj u Hrvatskoj."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene