Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica poručila

'Sadašnji ustroj županija je dobar sustav i on treba ostati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović održala je tematski sastanak 'Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija' na koji su, osim župana i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bili pozvani ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić i ministrica uprave, Dubravka Jurlina Alibegović.

'Bez obzira na političku pripadnost župana, u zajednici županija vlada zajedništvo. Prilično se puno raspravlja o teritorijalnom preustroju. Sadašnji ustroj županija je dobar sustav i on treba ostati. O tom sustavu postoji puno predrasuda. Ovakav ustroj je pružio Istri i Međimurju da imaju svoju županiju primjerice. Regionalizacija odnosno okrupnjivanje ne bi bilo dobro za Hrvatsku. Treba ravnomjerno razvijati Hrvatsku. Racionalizacija sustava - neke županije su poduzele mjere, a neke poduzimaju. Izmještanjem ureda dajem priliku decentralizaciji. Treba raditi na tome da se ukine preklapanje ovlasti, treba učinkovitije koristiti EU fondove. Županije zajedno imaju 2000 zaposlenih i raspolažu s 3,3 mlrd kuna prihoda. Javna uprava ima puno više zaposlenih. Potrebna je i fiskalna decentralizacija. Hrvatski model županija je održiv i najbolji mogući model', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Jedino ih tako možemo privući natrag" Predsjednica ima prijedlog za oporavak raseljene Slavonije: ''Ovdje bi ljudi za isti posao trebali imati bolje uvjete rada od onih u Zagrebu'' Slika nije dostupna Komentirala aktualna događanja Predsjednica: Nema pakta, ali sam s Plenkovićem razgovarala o izborima

'RH je na začelju po povlačenju EU sredstava. Jedino su županije svijetle točke u povlačenju tih novaca. Trebamo ojačati hrvatske županije jer su pokazale da znaju i mogu. Županije najbolje znaju koje su njihove potrebe na terenu', rekao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić.

'Ne bi trebalo mijenjati sustav. Trebamo biti bolji i efikasniji', rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

'Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas razgovarali s predsjednicom. Mi smo kao hrvatska precentralizirani. Nudimo inicijativu kako Hrvatska može rasti', rekao je istarski župan Valter Flego.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene