Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija i Hrvatska ponovno su u petak iznijele posve različita stajalista oko granične arbitraže kada je slovenski predsjednik Borut Pahor rekao da bi sud trebao nastaviti rad, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic upozorila da bi jednostrana odluka mogla izazvati incidente.


"U praksi nema problema, režim plovidbe u Savudrijskoj vali odvija se na dobrobit građana, nema nikakvih incidenata. Bojim se da bi jednostrana odluka suda mogla donijeti probleme i incidente", rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Predsjednica optimistična uoči predsjedničke kampanje: ''Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama'' Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Pahor: "Granica je definirana, a arbitražna presuda će prije ili kasnije biti implementirana"

Pahor je ponovio da bi sud trebao nastaviti rad i donijeti odluku, a hrvatske građane i političare podsjetio da je rješavanje graničnog spora arbitražom bio dio referenduma na kojem je Slovenija pristala da Hrvatska uđe u EU.

"Većina Slovenaca tada je bila da se Hrvatska pozove u EU, a da sud riješi granicu. Oni koji na hrvatskoj strani odlučuju o sudbini sporazuma trebali bi na umu imati tu okolnost", istaknuo je Pahor.

Grabar-Kitarovići i Pahor sudjelovali su u Varaždinu na trilateralnom sastanku na kojem je bio i austrijski predsjednik Hans Fischer. (Hina)