U Metkoviću ljudi strepe što im donosi vikend kada laboratorij nije otvoren. Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom?

Galerija


U Hrvatskoj ukupno ima 139 ugovorenih timova laboratorijske dijagnostike na primarnoj razini zdravstvene zaštite. U sekundarnoj i tercijarnoj još ih je pedesetak.

Jedan tim ugovara se na svakih 35.000 do 40.800 stanovnika.

Vezani članci Ptičja gripa, ilustracija Iz Mađarske stiglo gotovo 5,5 tona sumnjivog mesa, hrvatska inspekcija hitno krenula u kontrolu farmi Medicinska sestra iz KBC-a Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Udruga ugovornih ordinacija podržava štrajk medicinara: Upozorili da županije ne provode Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Laboratoriji bi svoje radno vrijeme morali prilagoditi radu liječničkih ordinacija. Po prirodi svoje djelatnosti u pravilu rade prije podne, kao i subotom ujutro. Rade uglavnom prije podne jer se krv mora vaditi ujutro, natašte.

Laboratoriji s više timova imaju organiziranu i hitnu dijagnostiku radnim danima u popodnevnim satima. Oni su uglavnom u većim gradovima i središtima županija.

Dežurstva i pripravnosti, odnosno rad subotom popodne, nedjeljom i blagdanima može se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti organizirati uz financiranje lokalne i područne samouprave, i to ako ima tko raditi. Manja mjesta muku muče upravo s takvom vrstom stručno specijaliziranog kadra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.