Obavijesti Video Pretražite Navigacija
139 timova

Slučaj u Metkoviću nametnuo brojna pitanja: Koliko laboratorija postoji u Hrvatskoj, kada i kako rade i u kakvim uvjetima

Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Metkoviću ljudi strepe što im donosi vikend kada laboratorij nije otvoren. Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom?

U Hrvatskoj ukupno ima 139 ugovorenih timova laboratorijske dijagnostike na primarnoj razini zdravstvene zaštite. U sekundarnoj i tercijarnoj još ih je pedesetak.

Jedan tim ugovara se na svakih 35.000 do 40.800 stanovnika.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Predstavnice građanske inicijative Mame i tate iz Metkovića i okolice (Foto: Dnevnik.hr) RODITELJIMA JE DOSTA Najavili prosvjed u Metkoviću: "Dvije smrti su previše, želimo tome stati na kraj"

Laboratoriji bi svoje radno vrijeme morali prilagoditi radu liječničkih ordinacija. Po prirodi svoje djelatnosti u pravilu rade prije podne, kao i subotom ujutro. Rade uglavnom prije podne jer se krv mora vaditi ujutro, natašte.

Laboratoriji s više timova imaju organiziranu i hitnu dijagnostiku radnim danima u popodnevnim satima. Oni su uglavnom u većim gradovima i središtima županija.

Dežurstva i pripravnosti, odnosno rad subotom popodne, nedjeljom i blagdanima može se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti organizirati uz financiranje lokalne i područne samouprave, i to ako ima tko raditi. Manja mjesta muku muče upravo s takvom vrstom stručno specijaliziranog kadra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene