U zemlji u kojoj poticaj dobiješ i ako si mladi poljoprivrednik, uvijek se postavlja pitanje - je li moguće zavarati državu pa za poticaj kupiti novi auto?

Galerija Vjekoslav Đaić donosi koje se kontrole ipak provode, a koliko i kako se najčešće vara (Foto: Dnevnik.hr) +0 Vjekoslav Đaić donosi koje se kontrole ipak provode, a koliko i kako se najčešće vara (Foto: Dnevnik.hr)

No, kontrole se ipak provode, a koliko i kako se najčešće vara, za Dnevnik Nove TV doznaje Vjekoslav Đaić.

Vezani članci Veljko Bebić Domaće životinje u dolini Neretve veliki problem: "Susreo sam se s bikom koji je potrčao prema meni i doživio sam stres. Puška je stalno uz mene" Lovro Babić (Foto: Dnevnik.hr) U ovome smo od Europe - bolji: Ne samo da nisu otišli, nego i popravljaju "krvnu sliku" poljoprivrede

Samo ove godine, domaći su poljoprivrednici dobili 2,8 milijardi kuna poticaja. I to 2 milijarde iz europskog te 800 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna.

Od svega što im je isplaćeno, hrvatska je dužna kontrolirati gdje je završilo tek pet posto tog novca.

U tih pet posto, ušlo je ukupno 8121 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) koje je zatražilo potporu za gotovo 100 tisuća hektara zemlje. Od tog broja, za poticaj nije bilo prihvatljivo tek 1785 hektara zemlje.

Kontrolirali su se i stočari, i to njih 1230. Oni su tražili poticaj za 33.533 grla stoke, a 2835 grla stoke, iz nekog razloga, nije dobilo potporu.

Kako se zapravo vara?

Ratari zatraže poticaj za zemlju koju nisu zasijali ili traže poticaj za zemlju koja uopće nije poljoprivredna već obrasla u korovu.

Stočari traže poticaj za životinje kojih na farmi nema. "Tražim za 30 krava, a imam ih 25", bio bi najbolji opis.

Druga nepravilnost je i nepravilno označavanje stoke ili nedostatak putnog lista.

Kad se pogledaju dostupni podaci, može se reći da domaći farmeri i nisu skloni varati na poticajima, barem prema onome što su pokazale kontrole. A razlog može biti i taj što se to jednostavno - ne isplati.

Jer osim što im se umanji iznos za koju su pokušali "naći krivinu", bez poticaja mogu ostati čak sljedeće dvije godine, a to bi, u proizvodnji kakva je poljoprivredna značilo vrlo vjerojatno - stavljanje ključa u bravu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju