Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U stranci ministrice Zlatar Violić, HNS-u, kažu da nije kriva ona nego - računovodstvo.


Iako je Državna revizija u Ministarstvu kulture utvrdila 152 tisuće neopravdanih troškova putovanja te korištenje službenih kartica bez računa - mnogim kolegama HNS-ove ministrice Zlatar Violić to nije sporno.

Ministrica se još nije očitovala na optužbe te i dalje ne želi pred kamere. Ali ju zato brane kolege i za sve krive računovodstvo i nikom ne pada ni napamet da bi zbog ovakvog neopravdanog troška državnog novca ministrica trebala dati ostavku.

No, svi mi znamo da kod svakog poslodavca kad se ide na službeno putovanje troškovi se po povratku odmah moraju pravdati. Naprosto ovakav oblik beskamatnog kreditiranja države ne postoji nigdje.

Kolege ministricu pravdaju. Ne vide razlog za njezinom ostavkom bez obzira što je Državna revizija utvrdila u ministarstvu kulture 152 tisuće neopravdanih troškova putovanja te korištenje službenih kartica bez računa. Tek nakon upozorenja revizije ministarstvo je novac vratilo na rate.

'Ne, ona treba eventualno dati ostavku ako loše radi, ali ovo je greška administracije i to treba administracija riješiti. Ne može se ministrica bavit administracijom,' smatra Boris Blažeković, saborski zastupnik (HNS).

Vezani članci Slika nije dostupna HNS predlaže Berislava Šipuša za ministra kulture Slika nije dostupna Pusić: Berislav Šipuš će mijenjati bivšu ministricu kulture

Milanović ne želi komentirati nalaze državne revizije 'dok ne prouči slučaj'

Premijer Zoran Milanović kazao je da još ne može ništa reći:
'Čujte ja nažalost ili na sreću moram odgovarati na ovakva pitanja ali i na pitanja gdje je nestao novac iz blagajne u nekom gradu kojem nisam bio pola godine. Prema tome ja to ne mogu znati kad saznam onda ću se o tome očitovati kad budem mogao reći ništa a sad ne mogu reći ništa."

Šesnaest ministarstava Milanovićeve Vlade dobilo je uvjetno mišljenje revizije. Moraju ispraviti nepravilnosti.
'Gotovo je nemoguće ne naći neku grešku da se potkrade. Tko radi taj i griješi. Ako ste otkrili bilo koje ministarstvo koje nije napravilo niti jednu grešku, to ministarstvo baš nije imalo poslovnih procesa', smatra ministar Siniša Varga.

A ministarstvo kulture već je bilo pod povećalom. Upozoreni su bili i kada su kupovali robu i usluge za više od milijun kuna bez javne nabave.

Državno odvjetništvo dobit će izvješće državne revizije na stol. Pročešljat će dokumentaciju i vidjeti o čemu se tu radi. U ovom trenutku ne žele govoriti ima li u slučaju ministrice Zlatar Violić kaznenog djela - dok se sve ne izvidi.

Oporba je tražila da se Državnom odvjetništvu da rok od pola godine kako bi se očitovali o negativnim nalazima revizije - SDP takav prijedlog nije htio podržati.

S druge strane tu uvijek postoji i ona moralna dimenzija. U Hrvatskoj se po ministarstvima uzima novac kao s bankomata, peglaju kartice, ministri su u sukobu interesa i nikom ništa.

A u Europi i svijetu podnose ostavke i za manje stvari. Švedska ministrica dala je ostavku jer je kupila čarape na službenu karticu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook