Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Koje će biti zadaće Dubravke Šuice i što Hrvatska može očekivati od njezina članstva u novoj Europskoj komisiji?

Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr)
Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Europarlament (Foto: Dnevnik.hr) Europarlament (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Ursula von der Leyen i Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Ovaj tjedan bit će poznato kojim će resorom upravljati Dubravka Šuica. Njezina nova šefica Ursula von der Leyen objavit će to u utorak. Koje će joj biti zadaće, ali i može li Hrvatska očekivati nešto više od njezina članstva u EK-u, otkriva Dnevnik Nove TV.

Premijer Plenković najavio je da će predsjednica Europske komisije u utorak objaviti "raster ljudi s portfeljima". Dodao je kako nije točna niti jedna od novinarskih informacija po kojima bi Hrvatskoj mogao pripasti resor ribarstva ili proširenja EU-a. Rekao je tek: "Bit će te zadovoljni".

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Znači li to da Hrvatska može računati i na mjesto potpredsjednika Komisije, Plenković ne otkriva. Oporba, ne isključuje ni takvu mogućnost. SDP-ov Domagoj Hajduković iz saborskog Odbora za europske poslove ističe kako se još ne znaju niti obrisi buduće Komisije.

"Znamo samo kandidate. Rano je reći kako će se sve dogovarati, ali EPP kojem pripada i naša povjerenica imat će potpredsjednička mjesta, što ne isključuje takvu mogućnost."

Zna se da je Dubravka Šuica od članica tražila jednak broj muškaraca i žena. Prilikom predstavljanja na nadležnom saborskom odboru izjavila je kako se zalaže za jednaka prava muškaraca i žena te da je rasla u obitelji između dva brata i morala se boriti za ravnopravnost.

Resora koji bi Hrvatskoj odgovarali je dosta, ipak, budući povjerenici ulaskom u europsku vladu Ursule von der Leyen trebaju braniti europske, a ne nacionalne interese.

Hajduković napominje kako je na Vladi najviše inicijative i rada da bi se Hrvatska dobro pozicionirala, povukla što više sredstava i dobro ispregovarala u budućem budžetu.

"Povjerenik može pomoći, ali njezina uloga nije presudna“, napominje Hajduković. Presudna uloga može biti uloga parlamenta. Sabor je Šuica odradila.

"I na novoj dužnosti nastavit ću se zalagati za pristupanje Schengenskoj i eurozoni“, kazala je Šuica prilikom predstavljanja. Sada je čeka saslušanje pred članovima Europskog parlamenta, koji kandidaturu može potvrditi ili odbiti, kako je to bio slučaj sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene