Ovaj tjedan bit će poznato kojim će resorom upravljati Dubravka Šuica. Njezina nova šefica Ursula von der Leyen objavit će to u utorak. Koje će joj biti zadaće, ali i može li Hrvatska očekivati nešto više od njezina članstva u EK-u, otkriva Dnevnik Nove TV.

Galerija


Premijer Plenković najavio je da će predsjednica Europske komisije u utorak objaviti "raster ljudi s portfeljima". Dodao je kako nije točna niti jedna od novinarskih informacija po kojima bi Hrvatskoj mogao pripasti resor ribarstva ili proširenja EU-a. Rekao je tek: "Bit će te zadovoljni".

Vezani članci 10. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 4 Novi sastanak Nacionalnog vijeća za euro: "Može se očekivati i veći porast plaća..." Nikola Grmoja Političari reagirali na Mamićevu snimku: ''Kustićeva jedina kvalifikacija je bila stranačka iskaznica HDZ-a''

Znači li to da Hrvatska može računati i na mjesto potpredsjednika Komisije, Plenković ne otkriva. Oporba, ne isključuje ni takvu mogućnost. SDP-ov Domagoj Hajduković iz saborskog Odbora za europske poslove ističe kako se još ne znaju niti obrisi buduće Komisije.

"Znamo samo kandidate. Rano je reći kako će se sve dogovarati, ali EPP kojem pripada i naša povjerenica imat će potpredsjednička mjesta, što ne isključuje takvu mogućnost."

Zna se da je Dubravka Šuica od članica tražila jednak broj muškaraca i žena. Prilikom predstavljanja na nadležnom saborskom odboru izjavila je kako se zalaže za jednaka prava muškaraca i žena te da je rasla u obitelji između dva brata i morala se boriti za ravnopravnost.

Resora koji bi Hrvatskoj odgovarali je dosta, ipak, budući povjerenici ulaskom u europsku vladu Ursule von der Leyen trebaju braniti europske, a ne nacionalne interese.

Hajduković napominje kako je na Vladi najviše inicijative i rada da bi se Hrvatska dobro pozicionirala, povukla što više sredstava i dobro ispregovarala u budućem budžetu.

"Povjerenik može pomoći, ali njezina uloga nije presudna“, napominje Hajduković. Presudna uloga može biti uloga parlamenta. Sabor je Šuica odradila.

"I na novoj dužnosti nastavit ću se zalagati za pristupanje Schengenskoj i eurozoni“, kazala je Šuica prilikom predstavljanja. Sada je čeka saslušanje pred članovima Europskog parlamenta, koji kandidaturu može potvrditi ili odbiti, kako je to bio slučaj sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr