Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec životne odluke

Koje srednje škole biraju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim osmašima dolazi mjesec životne odluke.

Koju srednju školu odabrati, a tako i životni put? Mame, tate, susjedi, rodbina, svi su puni savjeta, no na kraju oni moraju sami odlučiti. Možda im najkonkretnije, na temelju svojih dojmova, mogu pomoći već iskusni srednjoškolci. Sedamdesetak srednjih škola na jednom mjestu, sve vrbuju osmaše. Trendovi ostaju isti. Osmaši koji ne znaju kamo će, a učenje im nije mrsko idu u gimnaziju. Sa svojih 14 godina rijetki znaju što točno žele.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra počinju prijave za upis u srednje škole Slika nije dostupna Počele prijave za upis u srednje škole

'Ne znam još se dvoumim, možda ekonomska, medicinska', rekla je jedan učenica. 'Kuhar me zanima, najvjerojatnije ću ići za kuhara', kazao je učenik. Brojke na burzi nimalo ne utječu na izbor osmaša. Na medicinsku školu primjerice navala veća nego prošle godine. 'Medicinske su sestre inače jako tražene pa da je to zanimanje pogodno za osmaše', rekao je Martina Ivančić iz medicinske škole. Na burzi oprezno savjetuju osmaše.

'Koja su to deficitarna, konobari, kuhari, elektroinstalateri, tesari, armirači, zidari, bravari, mesari', kažu u Zavodu za zapošljavanje. Teško je to reći koja zanimanja da djeca ne upisuju. Svatko ima nekakve želje, mogućnosti, interese. Ono što je deficitarno to je najviše traženo na tržištu. A za one neodlučne burza je organizirala psihološka testiranja, nema padanja, samo ih usmjere na za njih pravo zanimanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene