Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koga pozvati u pomoć kada vam u kuću uđe zmija pitanje je na koje u Osijeku nema odgovora, barem ne legalnog. Veterinari nemaju štapove za zmije, a u Hrvatskoj postoji samo nekolicina ovlaštenih zmijara koji su kilometrima daleko.


Uplašeni građanima moraju odabrati, ili pozvati pomoć vatrogasaca ili sami okušati sreću sa zmijom. A tada i jedni i drugi krše zakon. Jedino legalno bi bilo zaključati se u kuću i čekati da zmija pronađe put nazad u prirodu.

Vezani članci Darujte krv - spasite život! - 4 Apel iz osječkog KBC-a: "Krvne grupe A i 0 su na minimumu, imamo izuzetno veliku potrošnju" Zmija Možete li uočiti zmiju na fotografiji? Odlično se kamuflirala, gotovo nitko je ne vidi

'Stavila sam ruku da išćupam dvije koprive i osjetila kao da me nešto ubode, a ona se omotala oko cvijeća i ja sam ju morala dodirnut', u strahu prepričava Vesna Štimac. Vesni u dvorište, a nekome zalutaju u automobil ili u polje što znači pune ruke posla za ljude koji ih uklanjaju.

'Ove godine je bilo između 20 i 50 slučajeva. Zmija se odvozi u ZOO, preuzima ju udruga AWAB koja liječi i pušta na slobodu u suradnji s upravom za zaštitu prirode', kaže zmijar hvatač zmija Domagoj Leko. Kad građani dignu uzbunu u Osijeku vatrogasci dolaze u pomoć. Jedina vatrogasna postrojba u Hrvatskoj obučena za lov zmija.

Međutim, zmije su zaštićene, ne smiju se ubijati, a bez dozvole ministarstva kulture ni loviti. Ovi vatrogasci ipak to čine. 'Mi nismo ovlašteni servis za tu djelatnost, ali mi izlazimo na poziv naših građana i u biti radimo uslužnu djelatnost upravo zato da se zmije ne bi ubijale', kaže osječki vatrogasac Tomislav Zagorščak. U Zagrebu isti posao legalno obavlja sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Dok se ne pronađe rješenje, vatrogasci pomažu Osječanima, a mjesto u prirodi na koje odnose pronađene zmije - sami odabiru.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju