Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od igre do ovisnosti

Klade se i osnovci, a najveća opasnost ‘vreba’ na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 20 posto srednjoškolaca redovito se kladi.

Čak 83 posto adolescenata u Hrvatskoj barem jednom u životu isprobalo je igre na sreću. Redovito se kladi 20 posto srednjoškolaca. Svaki Hrvat u prosjeku se kladi za 1270 kuna, a godišnji promet hrvatskih kladionica je 4,5 milijardi kuna.

Ne prelaze svi granicu

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Gdje igra postaje ovisnost? Neće svi prijeći tu granicu. Problem je i prepoznati rizičnu grupu, kockaju svi, od skupljača smeća do sveučilišnih profesora, podjednako muškarci i žene, što nije bio slučaj- poručili su Karlovčanima profesor matematike Toni Milun i njegov kolega Krešimir Čanić.

Pod nazivom 'Moje dijete kockar' ukazali su na sve veći problem ovisnosti o klađenju i kockanju i potrebi edukacije već u osnovnoj školi. I dok su počinjali s radionicama razmišljali su o spuštanju granice i obuhvatu učenika već u prvom razredu srednje škole. No, uvidjeli su da prevencija treba početi već u sedmom razredu osnovne škole.

Britanski kockar zaradio 2 milijuna kuna na rezultatu škotskog referenduma

Velika opasnost ‘vreba’ na internetu gdje se premješta glavnina raznovrsnih igara na sreću. Postoje stranice na kojima se reklamiraju da za uloženi euro možete dobiti i nekoliko stotina tisuća- upozorio je Čanić. A da se na sportskom klađenju ne možete obogatiti i da je kladionica uvijek u plusu Milun je i matematički pokazao.

Priznao je da se i sam jednom okušao i odustao kada je vidio da je nemoguće dobiti.

Povrat novca=gubitak

Nemojte se ni pokušavati kladiti, a ako već jeste prestanite što prije. Nema kladionice koja posluje s gubitkom. Dobit im je 240 milijuna kuna. Čim uplatite 10 kuna država uzima pet posto na ulog što znači da je to zapravo 9,52 kune.

Policija upozorava: Ne nasjedajte na mailove prevaranata!

S druge strane kladionica smanjuje koeficijente da biste dobili što manje. Tako će primjerice za dva podjednako dobra tenisača iznositi 1,80 ili 1,70, a trebao bi biti dva. U konačnici na 10 kuna ne dobijete dvadeset, nego 17,14. Kladionice barataju s pojmom povrat novca, a to je vaš gubitak, koji na uloženih 1000 kuna godišnje iznosi 120 do 200 kuna, objasnio je Milun. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene