Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin gotovo je istodobno s božićnim lovom na Bilogori supotpisao Pravilnik o kućnom pritvoru, upravo o onoj pravosudnoj mjeri zbog kršenja koje je njegov lovački drug general Mladen Markač morao natrag u Haag, a on podnijeti ostavku.


Kao prvi čovjek MUP-a, sustava koji je trebao kontrolirati pridržava li se Markač kućnog pritvora i pritvoriti optuženog generala ako krši uvjete privremene slobode, Kirin ne samo da ništa nije poduzeo, nego se s Markačem slavodobitno fotografirao pokraj odstrijeljenih divljih svinja u lovu na Bilogori 22. prosinca. 

Vezani članci Slika nije dostupna Kožnjak se ispričao, glasnogovornik podnio ostavku Slika nije dostupna Kosor: Vladina jamstva za generale i dalje vrijede

Nakon tjedan dana skrivanja od javnosti Kirin je 29. prosinca ipak podnio ostavku, no prije toga je dao suglasnost i supotpisao Pravilnik o kućnom pritvoru koji je 28. prosinca donijela ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Pravilnik je u Narodnim novinama objavljen početkom ovoga tjedna, pet i pol godina nakon što je u svibnju 2002. izmjenama Zakona o kaznenom postupku propisano da će ministar nadležan za pravosuđe uz suglasnost ministra unutarnjih poslova donijeti posebne propise kojima se potanje uređuje primjena kućnog pritvora.

Konačno donesenim pravilnikom uređuje se izvršavanje i organizacija kućnog pritvora, te prava i obveze pritvorenika protiv kojega je određen kućni pritvor.

U primjeni Pravilnika važnu ulogu imaju policija i MUP koji sudu daju mišljenje o ispunjenju tehničkih uvjeta izvršavanja kućnog pritvora te, ako sud odredi, elektronički ili video nadzorom kontroliraju provedbu kućnog pritvora.

Policija najmanje jednom u 15 dana podnosi izvješće o nadzoru koji može provesti i bez naloga suda, a u slučaju da pritvorenik prekrši kućni pritvor, odmah mora izvijestiti nadležni sud.

Provjera kućnog pritvora obavlja se na način da se pritvorenik pojavi pred policijom na ulaznim vratima stana.

Za dostavu sudskih poziva i premještanje pritvorenika radi liječenja zadužena je pravosudna policija.

Pravilnik propisuje i da pritvorenikova sloboda i prava mogu biti ograničeni u mjeri potrebnoj da se ostvari svrha radi koje je određen kućni pritvor, spriječi bijeg, ponavljanje ili dovršenje kaznenog djela te komunikacija s drugim osobama. No, te zabrane ne smiju ograničavati ustavna i zakonska prava osoba koje opskrbljuju pritvorenika.