Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomiču granice

Revolucionaran pothvat na Rebru: Bebi uspješno transplantirali jetru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb proslavila je 75 godina postojanja. Riječ je o bolnici koja liječi najviše pacijenata.

Pri svečanom obilježavanju, uprava bolnice pohvalila se kako njihovi iskusni liječnici često pomiču granice u medicini. Baš kao i u utorak, kada su transplanitrali jetru najmlađem pacijentu do sada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stradali u prometnim nesrećama Gužva na Rebru: U jednom danu donirano čak 10 organa, samo tri ostala u Hrvatskoj Slika nije dostupna Bitka s KBC-om Roditelji teško bolesne djece bore se da još godinu dana imaju svog liječnika: ''Spremni smo ga i plaćati..."

Na zagrebačkom Rebru u utorak su izveli vrlo tešku operaciju - tromjesečnoj bebi transplantirana je jetra.

"Osobno sam u kirurgiji skoro 35 godina i nakon ovako ekstremnih napora, ja sam bio posebno sretan kad smo vidjeli da je taj silno težak postupak uspješno završio", kaže Mate Škegro, prof.dr.sc., Predstojnik Klinike za kirurgiju, KBC Zagreb.

"Prvi put tako malo dijete, najmlađe do sada. Iako je prethodni rekorder imao 4,5 mjeseca" rekao je prof. Jurica Vuković, voditelj transplantacijskog programa jetre u djece Republici Hrvatskoj.

Ovako lijepa vijest dogodila se uoči 75.-te obljetnice ove najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

"Pedijatrijski transplantacijski program postoji samo kod nas. Ovaj bolesnik je jedan od takvih primjera" rekao je Milivoj Novak, pročelnik Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb.

Kroz KBC Zagreb prođe najveći broj pacijenata. Na godinu se obavi više od 4 milijuna dijagnostičkih i medicinskih postupaka i više od 36 000 operacija.

"Kod nas se obavi najveći broj transplantacija organa. Tu je i naša pedijatrijska intenzivna kardiologija i kao i dječja kardiokirurgija i neurokirurgija što u Hrvatskoj nitko nema osim nas", kaže Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Na proslavu je došao i premijer Plenković, koji poručuje kako će Vlada pronaći način da se kvalitetan zdravstveni sustav i dalje održi.

Najveća ustanova ima i najviše posla, pa zbog toga i puno troši.

"Ovaj dug u zdravstvu jedna je od strateških zadaća u godinama koje su pred nama. To nije moguće napraviti preko noći, svi su toga svjesni, ali očekujem veliku ulogu i ministarstva i HZZO-a" kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

"Najveće uštede očekujemo sa objedinjenom nabavom. Očekujemo da bismo mogli postići niže cijene lijekova, ugradbenog materijala i aparature koja se koristi u medicini za 5-8%, što bi iznosilo negdje oko 500 milijuna na godišnjoj razini" rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva (HDZ).

Dok se ta ideja ne provede u praksu, dugovi samo bujaju. Sada iznose gotovo 8 milijardi kuna.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene