448462
448462
448462
448462
448462

Nisu ga željeli operirati švedski i francuski liječnici, ali hrvatski ga nisu odbili!

  • , 31.08.2016., 07:29
  • Autor:
  • komentara

Velik uspjeh liječničkog tima KBC-a Zagreb!

 
 
 
 
Transplantacija bubrega mladiću s autizmom (Video: Dnevnik Nove TV)
Transplantacija bubrega mladiću s autizmom (Video: Dnevnik Nove TV)

Liječnički tim KBC-a Zagreb uspješno je obavio transplantaciju bubrega mladiću koji od rođenja ima autizam i koji inače živi u Švedskoj.

Bolnice u Švedskoj i Francuskoj odbile su ga, a naši su liječnici odlučili kako takvu vrstu zahvata mogu obaviti. Transplantacija je uspješno završena a Mirza, koji od rođenja ima autizam, se izvrsno osjeća.

Naime, prije nekoliko godina kod Mirze su počeli i problemi s bubrezima. Svakodnevno je morao na dijalizu. Ali stanje je bilo loše i hitno mu je trebala transplantacija bubrega. 'Prije tri godine kad je imao preko 2000 kreatinin, poslali su me kući. Pitala sam ih - što da radimo? Nema ni dijalize, ni transplantacije, jel da sjedim i čekam da moje dijete umre? Oni su rekli: žao nam je, ali je tako', rekla je Mirzina majka Badema.

Takav su odgovor dobili u Švedskoj, gdje već godinama žive. Potom je majka pomoć potražila u jednom transplantacijskom centru u Francuskoj. Dobila je isti odgovor. 'Ali sam došla onda u Hrvatsku gdje sam vidjela preko interneta i rekla sam, ajde, pokušat ću. Ovdje sam naišla na jako lijep prijem', kazala je Mirzina majka.

Transplantacija bubrega mladiću s autizmom (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Liječnički tim KBC-a Zagreb, predvođen prof. Kaštelanom, odlučio je obaviti transplantaciju. 'Posebna briga je bila jer se radi o obiteljskoj transplantaciji. Dakle, sa živog davatelja. Njemu je rođak dao bubreg', rekao je prof. dr. Željko Kaštelan, KBC Zagreb.

Tranplantacija je trajala 5 sati i prošla je dobro. 'Prošlo je mjesec i pol dana od toga trenutka. I evo, Mirza ima jednu novu kvalitetu života, ne treba dijalizu', dodao je prof. Kaštelan.

Transplantacija bubrega mladiću s autizmom (Foto: Dnevnik.hr) - 3

'KBC Zagreb jest vodeća institucija u programu transplantacije organa u Hrvatskoj. To nije samo kruna kirurškog umijeća. To je odraz organiziranosti sustava', objašnjava ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Troškove od milijun kuna, platila je Mirzina majka, koja kaže kako život nema cijenu. 'Meni su vratili novi život. Odnosno, dali novi život kao i mome dijetetu. Vjerujte, ja još ne mogu da vjerujem da je to tako', kazala je.

A vjeru su imali i hrvatski liječnici. Nisu odbili operirati mladog Mirzu unatoč tome što ima autizam. Dok zapadne zemlje za to na žalost nisu imale sluha. 

Transplantacija bubrega mladiću s autizmom (Foto: Dnevnik.hr) - 6

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se