Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pacijent nije ostavljen i taj slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom niti sa smjenskim radom, poručio je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević.


Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević opovrgnuo je u četvrtak medijske napise da je kirurg iz tog KBC-a nakon završetka smjene ostavio pacijenta usred operacije, istaknuvši kako pacijent nije ostavljen te da taj slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom niti sa smjenskim radom.

Vezani članci Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnik i medicinska sestra osuđeni jer su ilegalno obavljali pobačaje; kažnjeni su radom za opće dobro Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odvjetnik kirurga osumnjičenog za primanje mita: "Snimka ne bi trebala biti dio spisa, radi se o nezakonitom dokazu''

'To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila', rekao je Giljević novinarima. Po svim informacijama kojima raspolažem, kaže Giljević, pacijent nije ostavljen na stolu, kako to pišu neki mediji.


Zagreb: Kirurgu završila smjena pa ostavio pacijenta usred operacije

S obzirom na napise da kirurzi zbog novog kolektivnog ugovora ostavljaju na stolu pacijente pod anestezijom i odlaze iz bolnice jer im je završilo radno vrijeme, podsjetio je da svaki liječnik mora do kraja pružiti pomoć pacijentu i ne smije ga napustiti. To nije samo etički nego i kazneni problem, istaknuo je sanacijski upravitelj KBC-a.

Avberšek: Sve se evidentira i plaća

Radno vrijeme u bolnicama je klizno, a svaki ostanak se evidentira i ulazi u satnicu. Svi se radni sati po novom kolektivnom ugovoru zbrajaju i sve što prelazi 180 sati u mjesecu obračunava se kao prekovremeni rad, pojasnio je  Giljević novosti koje je donio novi kolektivni ugovor za zdravstvo.

'Prema našim analizama, svi koji puno rade, pogotovo transplantacijski timovi i kirurzi, imat će značajno veće plaće nego ranije. Ali pripravnost, u kojoj se ništa ne radi, bit će manje plaćena. Idemo za tim da platimo rad', rekao je Giljević nakon obilježavanja obljetnice transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek oštro je opovrgnula izjave koje medijima daju članovi Hrvatskog liječničkog sindikata o navodnom neplaćanju prekovremenog rada u zdravstvu.

'Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća', ističe Avberšek, jedna od potpisnica novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od početka prosinca, a kojeg nije htio potpisati Liječnički sindikat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook