Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezapamćen zločin

Prvi put u Hrvatskoj: Kažnjene socijalne radnice jer nisu upozorile na majku koja je kasnije ubila svoje dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri socijalne radnice iz pulskog Centra za socijalnu skrb, koje su bile uključene u rad s Chiarom Pašić, majkom nepravomoćno osuđenom na 33 godine zatvora zbog ubojstva trogodišnjeg sina u svibnju prošle godine, kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu.

Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika pravomoćno je dovršio postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu te je postupak još u tijeku, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, potvrdio je da je stručni nadzor, koji je proveden odmah nakon postavljanja sumnje da su stručnjaci pulskog centra propustili učiniti sve u skladu s najboljom praksom, utvrdio nepravilnosti, no kaže da će javnost o konkretnim propustima obavijestiti tek nakon pravomoćnog završetka svih aktualnih postupaka.

Jedna dala otkaz

Ukor je, prema Pravilniku o pravima i disciplinskoj odgovornosti članova Komore, najblaža mjera propisana za teže povrede u obavljanju djelatnosti socijalnog rada. Osim ukora, Disciplinski sud na raspolaganju ima javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje licence na jedan mjesec do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za rad.

Jedna od četiriju djelatnica navodno je dala otkaz u Centru za socijalni rad vrlo brzo nakon događaja u Puli, a ostale tri zaposlenice i dalje rade. Prema neslužbenim informacijama, nadzor je u prvom redu utvrdio ozbiljne propuste u organizaciji centra, zbog čega su na slučaju jedne korisnice, Chiare Pašić, radile čak četiri socijalne radnice bez potrebne koordinacije, pa se čini da djelatnica na novčanim davanjima nije znala da je Chiara Pašić već jednom napustila starije dijete koje odgaja njezina majka, a koja je pak upozoravala da je njezina kći osoba sa psihičkim problemima.

Navodno je Chiara Pašić, Puljanka koja je neko vrijeme živjela u BiH, došla u centar za socijalnu skrb nakon povratka u Pulu, nekoliko mjeseci prije nego što je sa 14-godišnjakinjom iz doma za djecu s poremećajima u ponašanju zadavila trogodišnjeg sina i bacila ga u more. Došla je kako bi zatražila pomoć oko razvoda i ostvarila jednokratnu novčanu pomoć. Prema našim informacijama, tada je u centar došla s djetetom te je u prijamnom uredu, zbog gužve, dugo čekala.

Dijete je postalo nervozno pa mu je mama, iživcirana jer ga nije mogla smiriti, navodno usred centra za socijalnu skrb, pred stručnim djelatnicima i drugim korisnicima, dala po guzi. Svako tjelesno kažnjavanje djeteta u Hrvatskoj je zabranjeno, pa bi činjenica da se majka na to odlučila usred institucije kojoj je jedna od zadaća kontrola roditeljske skrbi trebala biti signal da nešto ozbiljno nije u redu.

Odmah nakon što su se doznali detalji ubojstva djeteta, resorna ministrica Nada Murganić uputila je u Pulu inspekciju i odmah izvijestila da su pronađeni propusti, nakon čega je Upravno vijeće smijenilo tadašnju ravnateljicu.

Dodatne mjere

Nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje je obaviješteno i o rezultatima nadzora i o izrečenim disciplinskim mjerama, trebalo bi odgovoriti hoće li poduzeti dodatne korake iz područja radnog prava, ima li za to temelja te kako se ukor ili druge disciplinske mjere općenito odražavaju na status i napredovanje ukorenog djelatnika.

Teško da postoji ustaljena praksa jer je stručni nadzor u pulskom Centru za socijalnu skrb prvi stručni nadzor ikad proveden u Hrvatskoj. Naime, nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika ovlaštena je provoditi samo Hrvatska komora socijalnih radnika: inspekcijska služba resornog Ministarstva u pravilu obavlja samo upravne, administrativne nadzore. Komora socijalnih radnika relativno je mlada komora, osnovana 2011. godine, a doista ustrojena nekoliko godina kasnije.

Iako su doneseni svi potrebni akti za provođenje redovnih i izvanrednih nadzora te su imenovani stručnjaci koji će ih provoditi, u praksi se to nije događalo jer nije dostavljen novac za provođenje nadzora koji je, sukladno Zakonu, trebao biti osiguran u državnom proračunu. Jutarnji list piše da je novac prvi i jedini put dostavljen za provođenje nadzora u Puli.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene