Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu", rekao je glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller.


Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, priopćila je u ponedjeljak nadležna dijeceza Gurk.

Vezani članci Ilustracija Dodir koji izaziva jezu: Kako se biskupi suočavaju s prijavama? ''Zlostavljanje u Crkvi ne čini ni 10 posto ukupnih slučajeva'' Ivana Petrović Desetljeće pape Franje na čelu Crkve: "Puno toga je neuobičajeno"

"Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu", rekao je za Hinu glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller, koji je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila krajem prošlog tjedna.

On je rekao kako je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku.

"Bilo je i različitih reakcije od one HBK-a. Ne bih ih htio vrednovati kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije", rekao je Kapeller.

Na upit Hine je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju, Kapeller je zaključio kako se radi o privatnom posjedu.

"Radi se o privatnom posjedu, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu", rekao je Kapeller.

Austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga u sklopu komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi bivše Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odluka je obrazložena "političkom instrumentalizacijom" skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju