Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema opcije protiv Unije

Kataklizma ili spas!? EU ili Balkan forever!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki su za, drugi predviđaju kataklizmu! Tko su i kako razmišljaju građani koji su protiv, a tko je za?

Svako malo, osvanu nove ankete koje pokazuju kako dišu građani koji će na kraju odlučiti na referendumu ulazimo li u Uniju ili ne, saznaje Provjereno.  U svim tim anketama, mišljenja su podijeljena! No ne i u političkim krugovima koji su, kako kaže Sandra Pernar iz GONG-a, odlučili pod svaku cijenu uvesti zemlju u Uniju!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Hrvatski pregovori s EU će završiti 21. lipnja 2011. Slika nije dostupna Dobre vijesti Europski povjerenik: Riješite još par prepreka i u Europi ste

Može se činiti nevjerojatnim, no u Hrvatskoj ne postoji ozbiljna politička opcija koja sjedi u Saboru, a da je protiv ulaska u Uniju. To je ono što muči Roka Šikića, predsjednika Volim Hrvatsku – ne u EU. On kao i njegovih nekoliko tisuća istomišljenika drži da je Unija – posljedni čavao u sanduk suverene i samostalne Hrvatske.

Smatra da će osim suverenosti Hrvatska izgubiti i mogućnost da se samostalno razvija u političkom ali, prije svega gospodarskom smislu. Da će stranci pokupovati i ono malo što je ostalo, da ćemo postati nova euro-kolonija, da će Hrvatima biti namijenjene isključivo uslužne djelatnosti i da nam se nikako ne piše dobro. Stručnjak za europsko pravo demantira, tvrdeći kako je to neistina. Jer svi zakoni koji se sada donose u Bruxellesu, donose se bez hrvatskog glasa. Dakle, odlučuju o nama bez nas. U Uniji ćemo i mi imati pravo glasa, što je kaže, puno bolje nego što smo imali dosad.

Ekonomski stručnjaci smatraju da članstvo može donijeti novac

GONG-ovci ne misle kao Šikić. Drže da Unija donosi mnogo toga dobrog, ipak, smatraju da možda nismo do kraja spremni za članstvo. Ekonomski stručnjaci, poput zamjenika guvernera Borisa Vujčića smatraju da članstvo može donijeti neophodne nove investicije ističući kako je logičnije da će neka članica Unije uložiti novac u neku drugu članicu koja ima iste ili slične zakone, bez graničnih i sličnih prepreka nego u neku zemlju izvan Unije. Što se tiče kupovine nekretnina koje mnogi najavljuju kao nešto što će nas dotući, Vujčić navodi da su stranci i dosad mogli kupovati nekretnine pa se nije dogodilo ništa epohalno!

Politolog Zoran Kurelić navodi da je ulazak u EU neminovan, jer što drugo preostaje? Tvrdi, sada se nalazimo u jednoj crnoj rupi s ostatkom bivše Jugoslavije bez Slovenije, no s Albanijom.

Neki vide mogućnost lakšeg zaposlenja

Neki u Uniji vide nove prilike, nesmateno kretanje kapitala i ljudi, mogućnost lakšeg zaposlenja u zapadnoj Europi, drugi pak osobito mali poduzetnici i prije svega poljoprivrednici vide svoju propast. Vozačima poput Ante Braice s kojim smo razgovarali, to će omogućiti lakše poslovanje, nema čekanja na granici. Ribarima pak, konkurenciju koju očekuju sa zapadne strane jadrana, točnije talijanskih susjeda.
Priče o nemogućnosti prodaje sira i vrhnja, svinjokolje i svega što Hrvate čini Hrvatima, mnogi smatraju pretjeranima. Tvrde, samo će se uvesti red na tržište i prije svega voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti. Kumice će i dalje prodavati sir i vrnje, no u hladnjacima, a svinjokolja za osobne potrebe i dalje će biti dozvoljena.

Činjenica je da su mnoga pitanja, i to ne ona u Poglavljima koja još čekaju u Bruxellesu, još uvijek otvorena. Pitanja su to koja muče građane, a na koja ne dobivaju konkretne i adekvatne odgovore. Prije svega od onih koji bi ih morali dati, političara koji vode iste te pristupne pregovore! Kako ćemo živjeti u Uniji, koju nam 'prognoziraju' u siječnju 2013., to ćemo tek vidjeti! Nitko ne može očekivati da će se nešto dogoditi preko noći! Mnogi tvrde, ne može nam obzirom na situaciju biti puno gore. No s time se ne slaže udruga Volim Hrvatsku. No kako kaže Šikić, njega i nije strah te 2013. Uvjeren je da će građani na referendumu sigurno reći Unija – ne hvala!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene