Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Jovanovića

'Zbog škole u Kaštel Štafiliću pokreće se inspekcija u svim školama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Jovanović nenadano se pojavio u srednjoj školi u Kaštel Štafiliću i najavio niz promjena na državnoj razini, kao izravnu posljedicu nezakonitog upisa 42 učenika.

Ministar Željko Jovanović u školi 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću održao je nenajavljeni sastanak s nastavnicima i roditeljima učenika. Odlučio je da će nalazom prosvjetne inspekcije zabraniti upis 42 učenika u četverogodišnje zanimanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kukavica ako ga ne smijeni SDP žestoko o Kujundžiću: "Tužno je da će 'Doktor House' otići zbog nekretnina, a ne zbog kaosa u zdravstvu" Slika nije dostupna NAKON PREDSTAVLJANJA PROGRAMA SDP oštro po Kolindi Grabar-Kitarović: "Najbolja slika njezine vanjske politike je slika ispred ograde Bijele kuće"

Zahtijeva i raspuštanje nastavničkog odbora i pokreće postupak razrješenja ravnatelja Petra Vrbanića. Kao izravnu posljedicu ove situacije, ministar je najavio prosvjetne inspekcije na razini Republike Hrvatske kojima će sankcionirati i svi ostali sporni upisi. 'Ovaj je slučaj, prije svega, posljedica ogromne neodgovornosti, koju je pokazao ravnatelj zajedno sa školskim odborom i županijskim pročelnikom za školstvo Omrčenom te neodgovornosti roditelja', kazao je ministar na sastanku.

Jovanović je ipak naglasio kako će dvanaestero učenika, koji su ostvarili dovoljan broj bodova biti upisano u četverogodišnja zanimanja. Ostali učenici mogu biti upisani u trogodišnja zanimanja. U školi u Kaštelima to su zanimanja vinogradar - maslinar, a na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije slobodno je još 206 mjesta u trogodišnjim programima.

Nakon što su 42 učenika srednje škole u Kaštel Štafiliću dan nakon početka škole doznali da njihov upis nije odobren, njihovo upisivanje i školovanje zabranilo je Ministarstvo obrazovanja. Unatoč tome, ravnatelj škole ih je jutros primio u školu. U školu je nenajavljeno stigao i ministar Jovanović. Odbio je dati bilo kakvu izjavu za medije.

Ministar je podsjetio na slučaj u Karlovcu iz lipnja ove godine. Tad je bila upućena inspekcija u srednju školu i odmah je spriječen upis svih učenika s nedovoljnim brojem bodova.

Podsjetimo, problem je nastao zbog upisivanja učenika s manje od 36 bodova, koliko je iznosio upisni prag. Roditelji su već kupili udžbenike, ali i platili upisninu za zanimanje za koje su se htjeli školovati. 'Svake godine mi smo upisivali učenike koji su ispod bodovnog praga, ako nisu ugrožavali učenike koji su poviše bodovnog praga ili imaju bodovni prag', rekao je tada Petar Vrbanić, ravnatelj SŠ 'Braća Radić'.

Učenici srednje škole nakon intervencije Ministarstva solidarizirali su se sa 42 učenika, koja ne smiju pohađati prvi razred koji su upisali, i bojkotirali nastavu te počeli potpisivati peticiju, poručujući ministru obrazovanja Željku Jovanoviću da prvašima dopusti školovanje. No, ministar nije popustio u svojoj odluci da 42 učenika moraju biti ispisana, jer nemaju dovoljno bodova, a najavio je i smjenu ravnatelja. Neupisane učenike i ravnatelja podržali su naknadno na sastanku i profesori, ali i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

>> Učenici ministra upitali: Zar je sramota biti čovjek!?

>> Jovanović o Kaštel Štafiliću: Utvrditi slobodna mjesta i upisati učenike

>> Loš početak školske godine: Upisali ih, pa ispisali

Iz Ministarstva je ubrzo stigao odgovor na pisma i apele učenika i profesora. U njemu su u Ministarstvu naglasili da neće uslijed pritiska tolerirati počinjene nezakonitosti. 'Činjenica je da je interes Ministarstva da učenici pohađaju srednje škole, ali mu je isto tako dužnost poštivati zakon i druge propise, kao i osigurati svim učenicima školovanje pod jednakim uvjetima', stoji u priopćenju.

'Kada bi Ministarstvo, u konkretnom slučaju, odobrilo djeci koja nisu prošla bodovni prag za četverogodišnja zanimanja, doveli bismo u nepovoljan položaj svu onu djecu u Hrvatskoj, pa tako i u samim Kaštelima, koja su upisivala po propisanim uvjetima. U potpunosti odbacujemo neutemeljene optužbe da želimo ostaviti djecu na ulici jer Ministarstvo čini sve da se toj djeci omogući nastavak školovanja, no ne na štetu druge djece i pod nejednakim uvjetima', objasnili su.

Ministarstvo je uputilo zahtjev Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojem su zatražili da organiziraju upis nezakonito upisanih učenika, ali u trogodišnje programe, sukladno uspjehu ostvarenom tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, kako bi najkasnije u ponedjeljak svi učenici mogli redovno pohađati nastavu.

Objasnili su i kako je Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji izvijestio Upravu za odgoj i obrazovanje MZOS-a kako upis učenika teče neometano i to sukladno pisanom zahtjevu ministra Jovanovića koje je poslano 5. rujna 2012. 'Tim smo dopisom obaviješteni kako će svi učenici koji imaju dovoljan broj bodova za upis u četverogodišnje programe biti upisani u iste, dok će se učenicima koji nemaju dovoljan broj bodova omogućiti upis u trogodišnja zanimanja, a na neko od ponuđenih 206 slobodnih mjesta', izvijestili su iz Ministarstva.

Unatoč svim nastojanjima Ministarstva, stajalo je odgovoru, izvješteni su kako je ravnatelj Škole Petar Vrbanić pozvao nezakonito upisane učenike prvih razreda da u ponedjeljak dođu u školu radi pohađanja nastave. 'Ravnatelj Vrbanić je time ponovno grubo ignorirao zakon te odbio suradnju koja je isključivo u interesu djece, na štetu učenika i njihovih roditelja. Time je ravnatelj Vrbanić ponovno pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo s ciljem legalizacije svojih protuzakonitih radnji. Izbor i odgovornost sada je na roditeljima. Oni imaju pravo odabrati hoće li ili neće upisati svoju djecu u srednju školu. Ministarstvo im je dalo mogućnost izbora, a sukladno zakonskim mogućnostima', priopćilo je Ministarstvo.

Roditelji učenika ogorčeni su. Njihova djeca žele u školu, ali im to ministarstvo ne dopušta. Nude im se trogodišnja zanimanja, ali ni među tim zanimanjima nema mjesta za svu djecu. Problem je što je i među neupisanom djecom mnogo djevojčica, a zanimanja koja se nude su za djevojčice neprimjerena, smatraju roditelji. Radi se o zanimanjima tokara, mesara i sličnih.

No, ni ravnatelj škole, čini se, nije odustao. Suprotstavlja se odluci ministra, smatra da je sve regularno te je ogorčen na ministarstvo i ministrovu odluku. 'Osobno tražim da ministar podnese ostavku, jer mu nakon svega ovoga ne dolikuje da ostane na ovom mjestu, a isto tako tražim da se ispriča svima nama u školi, jer nas je svojim izjavama u javnosti svrstao među kriminalce. O ovome ću pismeno obavijestiti premijera i predsjednika države', kazao je ravnatelj dodajući kako djeca danas nemaju nastavu već se nalaze u jednoj učionici s nastavnikom, samo da ne stoje na ulici pred školom.

Ravnatelj je dodao kako će tako biti sve dok se ne nađe neko rješenje jer su roditelji najavili da neće odustati od upisa, te da će djecu svaki dan slati u školu. 'Želio bih još jednom reći da njihovim upisom u našu školu niti jedan drugi učenik nije bio ugrožen. U školi ima mjesta za sve. U ministarstvu očito ne shvaćaju da djeci treba pomoći. Oni ne razmišljaju o dosta toga. Evo recimo, ministar vrijeđa sve nas u školi, a istovremeno ne zna da su dva učenika upravo iz ove škole zauzeli prvo mjesto na državnom natjecanju iz povijesti i biologije', rekao je Vrbanić.

Uvjeren je da ministar Jovanović takvim stavom želi ukinuti njihova zanimanja, a zatim i školu. Što će se događati sutra pred školom ne zna, ali tvrdi da će djecu, dođu li ponovno pred školu, primiti u jednu učionicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene