Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Fekalije u vodovodu u Dalmaciji: Ljudi se otrovali, uključila se i policija - "Netko to namjerno radi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija utvrđuje okolnosti fekalnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava u Kaštel Lukšiću.

Pokrenut je postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su dovele do fekalnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava u Kaštel Lukšiću u dijelu Majurina, izvijestila je u četvrtak splitsko-dalmatinska policija potvrdivši da je nekoliko osoba imalo zdravstvenih poteškoća. 

"S obzirom na to da je nekoliko osoba imalo zdravstvene poteškoće obaviješten je i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je također uzeo uzorke radi provođenja analize vode," priopćeno je iz policije.

Kako navode, Vodovod i kanalizacija (VIK) Split je obavijestila stanare zgrada da ne konzumiraju vodu, te su započeli s ispiranjem sustava i osigurali pitku vodu dovođenjem cisterne.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Reakcija na izglasavanje rezolucije Vučić: "Ovdje sam završio karijeru, ovo je bio čavao u sanduk"

Tehnički direktor  Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić kaže da je Sanitarna inspekcija skupa s radnicima te tvrtke pregledala 12 vodovodnih bušotina na području Majurina u Kaštel Lukšiću koje su potom isprane i voda iz njih je ispravna za piće, ali su nakon toga pregledane još dvije i analize uzoraka bile su, kako je rekao, 'katastrofalne'.

"Uzeli smo uzorke iz dvije nasumično odabrane bušotine u tom području i analize su bile loše, katastrofalne i ukazuju na prisustvo svih elementa koji se inače nalaze u kanalizacijskom sustavu odvodnje, a u određenom postotku pojavili su se i uzorci (zagađene) vode u nekoliko zgrada. Ta voda je obilovala bakterijama i fekalnim otpadom, tako da je to potvrdilo naše teze o protuzakonitom ubacivanju vode u naš sustav, " rekao je Hini Perić.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Očevid u tijeku Teška nesreća na Krku: Poginuo motociklist

Po njegovim riječima netko kontinuirano ubacuje fekalna onečišćenja u vodoopskrbni sustav jer nigdje nisu utvrđena puknuća.

"U srijedu smo počeli ugrađivati u sve bušotine nepovratne zaštitne ventile u vodomjerilima VIK-a, a to ćemo morati i u svakoj kući koja ima bušotinu ugraditi jer to je jedino tehničko rješenje da ubuduće preveniramo sličnu pojavu, " kazao je Perić.

On tvrdi da nitko nije hospitaliziran i da nitko ne bi trebao imati posljedice: "Mi čekamo službene rezultate epidemiološke službe te smo svi fokusirani na ovaj problem dok ga ne riješimo."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene