Vodostaj Kupe u 11 sati u Karlovcu je iznosio 750 centimetara, no situacija se smirila, rečeno nam je u županijskom Centru 112.


'U razdoblju od 11 do 14 sati vodostaj Kupe u centru Karlovca digao se za pet centimetara, no svi vodostaji uzvodno od Karlovca su u opadanju, tako da se ne očekuje plimni val već naprotiv, smirivanje situacije', potvrdili su za Dnevnik.hr još ranije iz županijskog Centra 112. U Karlovcu je prošla opasnost od poplave jer je u 15 sati vodostaj Kupe bio 753 centimetra, što je nakon dvodnevnoga rasta prvi pad, i to dva centimetra u odnosu prema onom koji je izmjeren u 14 sati, doznaje se od Petra Smičiklasa u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda.

Vezani članci Slika nije dostupna Karlovačke rijeke rastu: Poslano upozorenje građanima Slika nije dostupna Vodostaji rijeka i dalje rastu: Građani se boje najgoreg!

Voditelj ispostave Borislav Vedrina kaže da je Kupa u Karlovcu, zbog naglog kopnjenja snijega, s vodostaja od minus deset centimetara 22. prosinca u 21 sat do danas u 14 sati narasla za 7,65 metara, te je u 15 sati počela opadati. Područja nizvodno od Karlovca tek očekuju teškoće. Tako će primjerice veliki vodni val u Pisarovinu stići večeras oko 19 sati, a sutra i u Sisak, no budući da je najviše snijega okopnilo, većih teškoća neće biti ni nizvodno, smatra Vedrina.

U Karlovačkoj županiji rijeke su se na nekoliko mjesta izlile iz svog korita na prometnice. No, po najnovijim procjenama neće se ostvariti prognoze Hrvatskih voda o vodostaju Kupe iznad 810 centimetara, pa će problemi zbog plavljenja prometnica i kuća biti znatno manji od očekivanih. Karlovačka Policijska uprava izvješćuje da je zbog izlijevanja rijeke Kupe zatvorena jutros od tri sata za sav promet županijska cesta 3143 Levkušje-Trg-Ozalj. Kod Kamanja je zatvoren granični prijelaz Obrež - Božakovo. Na državnoj cesti D 36 u mjestu Koritinji cesta je do pola pod vodom te za sada promet nije u prekidu, ali je otežan, te se također očekuje zatvaranje. Korana je poplavila prilaznu cestu mostu u Veljunu te je prometno odsječeno jedno vikendaško naselje.

Izlila se i Dobra

I dalje je na snazi zabrana prometovanja državnom cestom Ogulin - Hreljin (D-42) jer se rijeka Dobra izlila jučer oko 16,45 sati, ali se jutros polako povlači. Od Biljane Željeznjak, voditeljice obrane od poplave u karlovačkoj Ispostavi Hrvatskih voda, doaznaje se da je vodostaj Kupe u Karlovcu u sedam sati bio 729 cm, u osam 736, u devet 742 te da i dalje raste, ali da se neće ostvariti jučerašnje procjene o najvišem vodostaju, iznad 800 centimetara, već će najvjerojatnije dosegnuti oko 780 cm.

Uzrok nižeg vodostaja od očekivana nije količina vode koja pristiže, nego sporiji dotok. To je protuslovno, objašnjava Željeznjak, ali to je moguće upravo zato što su svi karlovački pritoci podjednako vrlo opterećeni masom vode te je spor tok vode vremenski produljio dotok u Kupu. (Hina)