Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhobosanski nadbiskup je kritizirao sve tri strane u BiH da taje zločine koje su počinili pripadnici dotičnog naroda i istodobno lažiraju brojke stradalih.


Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u petak je, za mise u povodu 17. obljetnice zločina u mjestu Trusini kod Konjica koji su počinili pripadnici Armije BiH nad 22 Hrvata u tome mjestu u sjevernoj Hercegovini, osudio sve zločine počinjene u ime vjere i naroda u prošlome ratu u BiH. Zločin u Trusini, za koji se dugo vremena malo znalo, dogodio se isti dan kad su pripadnici HVO-a počinili najveći zločin u središnjoj Bosni u Ahmićima, gdje je ubijeno 116 Bošnjaka, koje je jučer posjetio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Vezani članci Slika nije dostupna 'U BiH se nastavlja prikriveno etničko čišćenje' Slika nije dostupna Puljić: Hrvati i dalje odlaze iz BiH

'Najgori su zločini počinjeni u ime vjere. Moramo opraštati, ali opraštanjem se ne skida odgovornost za počinjeno", rekao je kardinal Puljić predvodeći misu u Trusini. Kritizirao je sve tri strane u BiH da taje zločine koje su počinili pripadnici dotičnog naroda i istodobno lažiraju brojke stradalih. Ocijenio je bitnim da se zločini sudski kazne radi budućeg pomirenja.

Uz izaslanstva hrvatskih stradalničkih udruga i predstavnika političkih stranaka pred spomen-obilježje u Trusini vijence u spomen na žrtve prvi put su položile dvije bošnjačke ratne udruge iz Konjica. Pod sumnjom da su počinile te zločine prošle je godine uhićeno više osoba, a državno je odvjetništvo optužilo četiri bivša pripadnika Armije BiH.  (Hina)