Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef oporbe o 'lex Perković'

Karamarko: Vlada svojom briljantnom odlukom pokušava štititi državni terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je pokretanje promjena vukovarskog gradskog statuta, a osvrnuo se i na aktualni spor Hrvatske s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je danas da će većina u vukovarskome Gradskom vijeću idućih dana pokrenuti izmjene gradskog statuta kako bi se Vukovar proglasio mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata i stavio moratorij na uvođenje dvojezičnih natpisa u tom gradu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Mi ćemo narednih dana krenuti u proces promjene gradskog statuta', rekao je Karamarko na Hrvatskom radiju te dodao kako vjeruje da će se to dogoditi u sljedećih tjedan dana. Ponovio je da dvojezični natpisi u Vukovaru u ovom trenutku nisu dobri te da bi Vukovar trebalo proglasiti mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

>> 'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije

Na najavu inicijative predsjednika RH Ive Josipovića koja bi trebala riješiti krizu u Vukovaru, kazao je da ne zna o čemu je riječ te da očekuje skorašnji susret s Josipovićem.

'Volio bih da inicijative koje se predlažu budu čiste i jasne, da ne bude - svi smo mi pomalo krivi, svi ćemo malo popustiti ili u stilu da prvu ploču moraju zajedno otkriti branitelji i predstavnici većine i manjine u Vukovaru ili ovakve nekakve predstave, ne znam za koga', rekao je Karamarko.

Odbacio je tumačenja da je HDZ politički pokrovitelj Stožera za obranu Vukovara. 'To je podcjenjivanje građana Vukovara, koji imaju svoj ponos, svoju glavu i svoju inicijativu', rekao je Karamarko, ocijenivši kako je normalno da su Vukovarci osjetljivi na uvođenje dvojezičnih natpisa, jer je riječ o gradu koji je uz velike žrtve obranio Hrvatsku i ljudima među kojima su mnogi u ratu izgubili članove obitelji.

Karamarko je odbacio i tvrdnje vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe da događanjem oko ćiriličnih natpisa HDZ želi isprovocirati nove izbore za gradonačelnika, poručivši kako će HDZ 'doći na vlast na desent drugih načina' te da mu 'ne pada na pamet vlast osvajati na toj temi'.

'Ne želim razmišljati glavom svojih prethodnika'

Na primjedbu da je dvojezične natpise predvidio i gradski statut koji je 2009. donijela HDZ-ova većina u Gradskom vijeću, uz potporu HSP AS i SDSS-a, Karamarko je ponovio kako ne zna koji su bili motivi tadašnje većine u vukovarskom Gradskom vijeću, da 'ne želi razmišljati glavom svojih prethodnika' te da je HDZ danas drugačiji od tadašnjega.

Ocijenio je i da su Vukovarci srpske nacionalnosti trebali pokazati suosjećanje prema svojim sugrađanima koji su prošli ratne patnje, no glavnog krivca za nastalu situaciju vidi u Vladi, koja, kako je rekao, na birokratski način pokušava provesti ono što ne može biti birokratsko pitanje.

Vladu je pozvao da povuče odluku o dvojezičnosti u Vukovaru i ukloni ploče na ćiriličnom i latiničnom pismu sa zgrada državnih institucija u tom gradu. Činjenicu da su dvojezični natpisi postavljeni u Udbini, u kojoj je na vlasti HDZ, komentirao je riječima: 'Ne možemo uspoređivati bilo koji grad u Hrvatskoj s Vukovarom, koji je uz velike žrtve obranio Hrvatsku'.

Unutarnji i vanjski neprijatelj

Karamarko se još jednom zauzeo za izmjene Zakona o pravnoj suradnji s EU u kaznenim stvarima, kolokvijalno zvanog 'lex Perković' i kao insinuacije odbacio izjave premijera Zorana Milanovića o sprezi HDZ-a, Europske pučke stranke i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

'Naravno da po starom socijalističkom modelu uvijek postoji unutarnji i vanjski neprijatelj. Mi smo unutarnji, a gospođa Reding vanjski. Udružili su se unutarnji i vanjski neprijatelj protiv briljantne odluke Vlade, a ona glasi - nemojmo poštovati ono što smo potpisali prije nekoliko mjeseci', komentirao je Karamarko.

Pokušaj zaštite državnog terorizma

Ustvrdio je da je riječ o pokušaju zaštite i skrivanja državnog terorizma u vrijeme socijalističke Jugoslavije. 'Pokušava se zaštititi onaj režim od kvalifikacije da se radilo o državnom terorizmu. Osnovni problem je linija zapovijedanja, da su SK SKH i CK SKJ preko odgovarajućih tijela zapovijedali likvidacije', rekao je Karamarko i dodao da je 'poznato tko je pravni sljednik SKH'.

Za izjavu premijera Milanovića da je HDZ 'naganjao lisicu, a istjerat će King Konga', kazao je kako će 'King Kong biti neke njihove (SDP-ove) ikone u koje se i danas zaklinju'.

HDZ spreman podržati ustavne promjene

Ponovio je i da bi HDZ, ne bude li drugog rješenja, podržao ustavne promjene kojima bi se onemogućila zastara takvih ubojstava, ali i da treba jasno definirati što su to politička ubojstva.

'Nećemo dopustiti da se sve to izmiješa i stavlja u istu razinu', rekao je Karamarko, tumačeći da su ubojstva s političkom pozadinom nakon 1990. godine bila ekscesi, od kojih su mnogi procesuirani, a zločinci kažnjeni, navodeći slučaj obitelji Zec, za razliku od ubojstava u vrijeme SFRJ, poput ubojstva obitelji Ševo 1970-ih, kada su, tvrdi, ubojice po povratku u Jugoslaviju bile i nagrađivane za svoja nedjela.

Odbio je tumačenja da bi ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu europskoga uhidbenog naloga hrvatske branitelje izložilo procesima pred sudovima u EU, ocijenivši da je riječ o nesuvislom tumačenju, jer su branitelji ratovali u Hrvatskoj, a ne u drugim zemljama EU.

'Oni koji su se zalagali da Haagu budu izručeni svi traženi branitelji, sada odjednom nisu za izručenje optuženih za zločine u vrijeme komunističkog sustava', rekao je Karamarko.

'Neće meni Milanović naređivati što ću raditi'

Na najave iz SDP-a o osnivanju saborskog povjerenstva za slučaj Đureković, na čijem bi čelu bio Karamarko, odgovorio je: 'Ne može meni gospodin Milanović naređivati što ću raditi'. Ocijenio je da takvo povjerenstvo nije potrebno, jer je riječ o vrlo jasnom slučaju, s jasnim tijekom događaja.

Karamarko je Vladu pozvao da se 'počne ponašati civilizirano' i povuče 'lex Perković'.

Ustvrdio je i da vladajući jake političke teme s ideološkim predznakom plasiraju uvijek kad dođu loše gospodarske vijesti, a još jednom se zauzeo i za prijevremene parlamentarne izbore.

'Ako smo svi skupa za neki kolektivni mazohizam, pustimo Vladu da radi ono što radi. Mi mislimo da bi bilo dobro raspisati prijevremene izbore', rekao je Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene