Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Sabora

Reakcije kolega i suradnika: 'Što je Milanoviću trebala ova avantura s Čačićem?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prokomentirao je vijest o drugostupanjskoj presudi Radimiru Čačiću. Učinili su to i brojni drugi saborski zastupnici.

Na mađarskom sudu u Kapošvaru danas je u drugostupanjskoj presudi potvrđena kazna te je određeno da prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić mora odslužiti zatvorsku kaznu.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

>> Mađarski sud: Čačić mora u zatvor u roku od dva mjeseca!

Ovu vijest je prokomentirao i Tomislav Karamarko koji je rekao kako očekuje da će Čačić ispuniti svoje obećanje i odstupiti s dužnosti. Istaknuo je kako je ovakva odluka suda dokaz da Mađarska funkcionira kao pravna država.

Dodao je kako ga čudi da se premijer Milanović uopće upustio u tu avanturu da ga imenuje podpredsjednikom Vlade kada je znao kakav teret nosi.

HNS: Odluka o Čačićevoj zamjeni je najkrupnija moguća

Iz HNS-a, SDP-ovog koalicijskog partnera u Vladi, poručili su kako u ovom trenutku nije primjereno razgovarati o tome tko će Čačića zamijeniti u Vladi i stranci.

'Radi se o najkrupnijoj mogućoj unutarstranačkoj i Vladinoj odluci i dopustite najprije da se predsjednik stranke prvo obrati javnosti i da Predsjedništvo stranke donese adekvatne odluke', kazao je novinarima HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS).

Odluku mađarskog suda komentirali su i drugi saborski zastupnici. HDSSB-ovac Dinko Burić izrazio je sućut mađarskoj obitelji, ali i Čačiću jer, kako kaže, nesreća se može dogoditi svakome sudioniku u prometu. Slično je rekao i Damir Kajin dodajući da 'će biti i po onoj narodnoj - koga nema, bez njega se može'.

Prvi čovjek Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kratko je izjavio da je sada na potezu premijer, a zatim i stranka kojoj Čačić pripada.

'Teško je komentirati tuđu muku'

'Teško je komentirati tuđu muku, jer je Čačiću sigurno teško', izjavio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji je odlukom suda iznenađen jer, kaže, drugostupanjski sudovi ne pojačavaju prvu presudu, 'a ovo se dogodilo u tišini, za razliku od prvog postupka'. 'Nitko nije nezamjenjiv, ni u poslu, ni u životu, a tko će zamijeniti Čačića, nije pitanje za mene, nego za nekoga drugog', rekao je Komadina.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je presudu teško komentirati, ističući kako je takvu presudu bilo teško očekivati, iako se u svašta moglo sumnjati. 'Teško je nešto komentirati što se svakome od nas u prometu može dogoditi. Za političke komentare mislim da je prerano, bit će dosta vremena. Ljudski mi je žao kolege i prijatelja, koalicijskog partnera, ali to je dio života i to se događa', poručio je Hrelja.

Upitan smatra li da Čačić treba podnijeti ostavku, odgovorio je kako vjeruje da će se on ponašati u skladu sa svojim ranijim izjavama da će se, bude li presuda bezuvjetna, povući iz politike.

Na primjedbu novinara kako je Vlada očito uzdrmana jer ostaje bez prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva, Hrelja je rekao kako nije ratno stanje i da ništa nije uzdrmano, te da će se naći rješenje u okviru HNS-a i vladajuće koalicije.

Kosor: Politički, premijer nema puno izbora

Za HDZ-ovu zastupnicu i bivšu predsjednicu vlade i te stranke Jadranku Kosor nema dvojbe kako se premijer Zoran Milanović treba postaviti prema presudi Čačiću. 'Što se tiče Čačića, suosjećam s njim, vrlo je neugodna situacija i za njegovu obitelj, ali mislim da politički premijer nema puno izbora', kazala je Kosor.

Njezin stranački kolega Vladimir Šeks kazao je kako situaciju u kojoj se našao Čačić nikome ne bi poželio te da, neovisno od političkih razloga, za njega treba pokazati puno razumijevanje. 'To je situacija u kojoj se bilo koji čovjek uvijek može naći, neovisno na kojoj se funkciji nalazi. Nadam se da će ljudski uspjeti prevladati tu situaciju i želim mu svako dobro', kazao je Šeks.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić izjavila je kako bi se ostavila politike da se njoj dogodilo isto što i Čačiću (prometna nesreća u kojoj je poginulo dvoje mađarskih državljana). 'Savjest mi ne bi dala da se bavim politikom', rekla je Tomašić, dodavši kako Čačić nije ni trebao biti u hrvatskoj Vladi jer je znao da će sud odlučiti protiv njega.

Na pitanje je li vlada ugrožena, odgovorila je: 'Mislim da vlada nije ugrožena. Možda će pomoći vladi'. (S.V./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene