Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski uhidbeni nalog

Karamarko: Obična je floskula da Vlada želi zaštiti branitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je izjave premijera Zorana Milanovića o njegovoj ulozi kao bivšeg obavještajca u slučaju Perković.

Premijer vas je posljednjih dana više puta prozvao zbog vaše uloge kao bivšeg obavještajca u slučaju Perković i cijelo vrijeme ponavlja zastara je nastupila i kaže da ste i vi za to djelomično odgovorni?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Obljetnica Bljeska Obljetnica operacije Bljesak Plenković odgovorio sprema li se na nove izbore: Anušić komentirao fotografiju koja je podigla mnogo prašine

Ma gospodin Milanović očito uopće ne razumije neke procese, ni kako funkcionira sustav i te njegove prozivke su apsurd i doista bez smisla. Jako se dobro zna koji su zakonski okviri po kojima je radila SOA i Ministarstvo unutarnjih poslova i glede konkretnog slučaja, apsolutno smo sve odradili po zakonu, maksimalno surađujući s našim partnerima u Njemačkoj i sa naručiteljima svih naših usluga, a to su DORH i kriminalistička policija MUP-a. Rekao bih to je jedan nemušt pokušaj da se obrane i da se nekako izvuče, opravda za ovu situaciju u koju je uvukao Hrvatsku. Temeljno pitanje jest tko je pokušao opstruirati uhidbeni nalog. Ne mi koji smo vršili pregovore, i kad smo završavali pregovore, zaključivali pregovore s EU, nego očito ova vlast iz samo njima znanih razloga.

Mi pretpostavljamo da je u pitanju pokušaj zaštite i stavljanje točke na i, zaključivanja uopće one teme koju sam ja kao ministar počeo, a to je pitanje komunističkih zločina koji su načinjeni od 8. svibnja, dakle od prvog dana mira nakon drugog svjetskog rata do skroz 1989. godine. Vi ste vidjeli na što sam tada naišao, na opstrukciju na svim stranama i da zapravo nismo mogli ništa sprovesti od svega onoga što smo htjeli. Svakako su me nazivali, ministrom koji kopa jame itd. No došli smo u EU koja je te probleme riješila i naprosto smo sad došli suočiti se s istinom, i to je ono na što smo stalno upozoravali, ljudi moramo raskinuti i moramo na pravi način verificirati ono što se događalo u 45 godina komunizma u Hrvatskoj, prema tome, moramo razgovarati i o odgovornosti Saveza komunista Hrvatske. Ja ću vam reći jednu stvar, ubojstva politička koja su vršena u inozemstvu, vršena su po nalogu Centralnog komiteta odnosno nekakve komisije koja je postojala u Centralnom komitetu Sveza komunista Hrvatske i Jugoslavije.

Prema tome, King Kong kojeg spominje Milanović jest, javit će se, istjerat ćemo tog King Konga pa ćemo vidjeti tko ima subjektivnu i zapovjednu odgovornost za ta ubojstva Hrvata u inozemstvu. To da oni žele zaštititi branitelje, to je obična floskula, zato jer uhidbeni nalog govori o zločinima koji su počinjeni na tlu zemlje koja traži da se nekoga izruči. Domovinski rat je bio agresija na RH, nije se to događalo ni u Njemačkoj, ni u Nizozemskoj, ni Francuskoj ni Italiji. Ali nešto drugo se događalo u tim zemljama, događao se državni teror bivše komunističke države nad Hrvatima u inozemstvu. U tim se slučajevima primjenjuje uhidbeni nalog. Prema tome, ovo je jedan pokušaj da se zamagli istina i da se pokuša izvući, spasiti ono što se spasiti da. Vidjet ćemo, baš me zanima da li će oni uopće danas staviti zakon, mi trenutno uopće ne znamo hoćemo li glasovati o tom zakonu što je doista apsurdno.

>> Sabor o 'Lex Perkoviću'

Hoćete li opet izaći ako zakon bude išao?

Apsolutno, mi ne možemo sudjelovati u toj farsi, mi ne možemo sudjelovati u jednom neeuropskom ponašanju, neciviliziranom ponašanju ove vlade, u konačnici, pa premijer je spretno koristio neke termine bizantizam, pa švedski model itd. Evo, ovo je jedan bizantinski pokušaj kako zavarati EU, ali to je prolazi, to naprosto ne prolazi. Doživjet će ono da su u već nekoliko slučajeva ukoreni i dobili šamar od EU, i Pelješki most, ratifikacija, zakon o strateškom investiranju, zakona o policiji koji su htjeli promijeniti mimo dogovora s EU. Prema tome, ova Vlada doživljava poraz za porazom, ali vidite ono što mene sada najviše smeta, vraćamo se u prošlost zahvaljujući njima. Vrlo često ste mogli čuti optužbe na naš račun da se mi vraćamo u prošlost s nekim temama, ali ne, oni se vraćaju u prošlost, mi samo moramo odgovoriti, obraniti jednu civilizacijsku tekovinu koju smo usvojili ulaskom u EU, a to je da prema zločinima svakog totalitarizma moramo imati odnos. Ova Vlada očito nije spremna na to.

Najavljuju se ustavne promjene, Vlada ih najavljuje kako bi se kaznili ovi počinitelji?

To je sad manevar, pokušaj da se kupi vrijeme. Da, možemo o tome razgovarati, ali ovaj zakon ne smije proći.

Jeste li se dogovorili oko Deklaracije?

Konzultacije još uvijek traju, razgovaramo o tome, još ćemo vidjeti hoćemo li pristati na neke formulacije, mi inzistiramo da u Deklaraciju uđe faktografija, povijesna faktografska istina, 1989. HDZ u svom programu ima euroatlanske integracije, 1991. su neki bježali iz sabora dok smo se osamostaljivali i pričali o Europi, mnogi su bili sa svojim glavama i srcem u Beogradu dok smo mi sanjali o Nato paktu i EU, prema tome, inzistiramo na tome u ovoj Deklaraciji.

Angela Merkel otkazala je dolazak, kaže zbog neodgodivih obveza dan kasnije, ali nije htjela izričito reći da to nema veze s Perkovićem?

Ja ne mogu ulaziti sad u ta glasna razmišljanja zašto gospođa Merkel ne dolazi, ja bih volio da njezin izostanak nije motiviran upravo ovim razlogom. Ja bih to doista volio, ali nemojmo se čak opterećivati s time, ona će uvijek biti naš dragi gost, jer Njemačka i ona osobno su veliki prijatelji Hrvatske. Međutim, nešto drugo je bitno, nemojmo akcent stavljati na to tko će doći, neki hoće, neki neće, imat će neki svoj razlog, bitno je to da je hrvatska Vlada 15 dana prije ulaska u EU htjela izigrati neka načela, jedan zakon, dakle, uhidbeni nalog na način koji je neprimjeren i koji je definitivno Hrvatsku osramotio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene