Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Politikantska stranačka poezija', tim je riječima ministar Tomislav Karamarko ocijenio stav predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o 'prekomjernoj represiji' policije.


Uz predstavnike udruga branitelja sastanku u Vladi prisustvovao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji je kazao da su Milanovićeve riječi o 'prekomjernoj represiji' policije 'politikantska stranačka poezija'. 'Mislim da je to jedna politička, politikantska stranačka poezija. Ja se bavim nečim puno ozbiljnijim, a to je provođenje zakona, tako da odbijam takve insinuacije', rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Nevladine udruge: Poštujte pravo građana na informaciju Slika nije dostupna Milanović o istrazi oko Registra: Ne treba nam represija!

>> Milanović o istrazi oko Registra: Ne treba nam represija!

Milanović je na konferenciji za novinare o objavi registra branitelja kazao kako je njegova objava javna stvar i da ga treba objaviti. 'Neki se ljudi privode te im se u okviru policijskog rada narušavaju ljudska prava. Nnismo dobili odgovor koji je zakon prekršen, koji je stupanj zaštite registra branitelja, je li to službena ili državna tajna, te zašto bi netko iz civilnog svijeta, građanin, bloger, haker, bio odgovoran ako to objavi', kazao je čelnik SDP-a. Prozvao je i ministra unutarnjih poslova jer 'nakon sjednice Vlade ili konzultacija s premijerkom Jadrankom Kosor govori od detaljima policijske istrage, najavljuje kad će tko biti uhićen i pušten', čime se kao politička osoba miješa u rad policije. 'Imamo recesiju i ne treba nam prekomjerna represija', zaključio je Milanović.

MUP: Optužbe čelnika SDP-a na račun policije politički pritisak

Optužbe čelnika SDP-a na račun rada policije i ministra Karamarka, politički su pritisci stavljeni u kontekst zaštite ljudskih prava, ocjenjuje MUP. U priopćenju iz Kabineta ministra unutarnjih poslova ističe se da je u spomenutom slučaju policija, u skladu sa svojom zakonom predviđenom ulogom, postupila po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva i nalogu istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.

Navodi se i kako nitko od osoba obuhvaćenih kriminalističkim istraživanjem, u slučaju objave registra, do sada nije izrazio pritužbu na rad i postupanje policije, te se ne vidi razlog da u njihovo ime istupaju političke stranke. U skladu s tim, optužbe čelnika SDP-a ocjenjuju se kao ‘politički pritisci na rad policije koje se k tome ovaj put želi staviti u kontekst zaštite ljudskih prava’.

Podsjeća se da je objava podataka iz Registra branitelja, dokumenta označenog oznakom ‘tajnosti’, kazneno djelo ‘odavanje službene tajne’, te da je kriminalističko istraživanje naložilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Za izjavu ministra Karamarka o puštanju Marka Rakara kaže se da se odnosila na tumačenje zakonske procedure, odnosno na provođenje naloga istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.

‘S obzirom na to da se ne radi o prvom pritisku na rad policije i prvom pokušaju da se taj rad ispolitizira, ističemo kako smo svjesni da u vrijeme snažne borbe protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta, kao i kriminaliteta općenito postoje oni koji takav rad policije promatraju isključivo s aspekta svog političkog interesa’, navodi se u priopćenju iz Odjela za odnose s javnošću Kabineta ministra unutarnjih poslova, koje je potpisao načelnik Krunoslav Borovec. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju