Pet policajca ubijeno je u Dallasu za vrijeme prosvjeda koji je organiziran zbog ubojstva dvojice Afroamerikanaca, Philanda Castile i Altona Sterlinga, od strane policije.


Svjetski mediji izvještavali su u petak o strašnim ubojstvima policajaca u Dallasu. Donosimo kronološki presjek događanja koja su obilježila taj dan.

20:54 - Ban Ki-moon je izrazio sućut obiteljima i kolegama ubijenih policajaca i rekao da "ništa ne opravdava to nasilje".

Vezani članci Dvije osobe ranjene u pucnjavi u Zagrebu - 5 Detalji pucnjave na Peščenici: Na muškarca i ženu pucala dvojica iz puške i pištolja, dovezli su se sporo pa otvorili prozore... Prosvjed u Austriji Na prosvjedu protiv koronamjera u Austriji sudjelovalo 10.000 ljudi, policija objavila koliko ih je uhićeno

Glavni tajnik UN-a je također ocijenio da o smrti Afroamerikanaca koje je ubila policija u Louisiani u utorak i Minnesoti u srijedu mora biti provedena duboka i nepristrana istraga. Ti incidenti još jednom ističu potrebu dubinskog rješavanja problema diskriminacije, koja uključuje i rasne nejednakosti u primjeni zakona.

20:51 - Američki predsjednik Barack Obama u petak je naredio spuštanje zastava na pola koplja u Sjedinjenim Državama do 12. srpnja nakon ubojstva petorice policajca u Dallasu, koje je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio i zatražio nepristranu istragu o smrti dvojice crnaca.

"Tijekom odavanja počasti žrtvama napada, naređujem da američke zastave budu spuštena na pola koplja diljem Sjedinjenih Država", obznanio je predsjednik Obama.

20:11 - Muškarac identificiran kao glavni ubojica policajaca u Dallasu je Micah Xavier Johnson, koji je služio u vojnoj postrojbi u Afganistanu od studenoga 2013. do srpnja 2014., objavila je u petak američka vojska.

Vojska je objavila da je 25-godišnji Johnson bio tesar i zidar u 420. brigadi inženjerije u Teksasu, rekla je glasnogovornica američke vojske Cynthia Smit. .

Prema američkim medijima taj crni mladić koji je živio u Mesquiteu u predgrađu Dallasa nije bio kažnjeno prijavljen i nije povezan ni sa kakvom radikalnom skupinom.

14.43 - 'Tijekom pregovora napadač je kazao da je bio je uznemiren zbog pucanja na crnce od strane policije i da zbog toga želi ubijati bijelce, pogotovo bijele policajce. Pregovaračima je kazao i da nije bio povezan s nikakvim grupama te da je radio samostalno', prenio je David Brown, šef policije u Dallasu, motive koji stoje iza ovog napada.

Ako ima još koji napadač na slobodi, gradonačelnik Rawlings je poručio: 'Dići ćemo svaki kamen, pronaći te i privesti te pravdi.'

Jutro nakon što je u Dallasu ubijeno pet policajaca, u St. Louisu je u pucnjavi ranjen još jedan policajac. Dotičnog policajca naoružani je napadač ranio hicem u vrat, tijekom rutinske prometne kontrole, a policajac je prebačen u bolnicu, prenosi RT. Napadač je uhićen, aamerički mediji prenose da je riječ o visokom i mršavom Afroamerikancu.

14.30 - Napadač na policajce u Dallasu koji je s policijom satima razmjenjivao vatru skriven u jednoj garaži, ubijen je nakon što je policija koristila eksploziv i njime praktički raznijela snajperista, potvrdio je gradonačelnik Dallasa Mike Rawlings na konferenciji za novinare.

Nisu pronađene nikakve bombe kojima je prvotno snajperist prijetio da ih je postavio po gradu.

Tri osobe, dva muškarca i jedna žena, koje se sumnjiči da su također sudjelovali u napadu u pritvoru su.

10.09 - Snajperist koji je satima bio zabarikadiran u garaži je mrtav, javljaju mediji. Međutim, dok je prva objava glasila kako je ubijen od strane policije, sada informacije govore da se sam ubio. Policija službeno još ništa nije potvrdila. 

9.24 - Predsjednik Barack Obama je na NATO summitu u Poljskoj. Glasnogovornik Bijele kuće poručio je kako je predsjednik informiran o događaju te da pozorno prati razvoj situacije.

9.20 - AP javlja da je u pucnjavi u Dallasu ranjena i jedna žena, slučajna prolaznica - Shetamia Taylor. No, njezine ozljede nisu opasne po život.

9.00 - Policija u Dallasu potvrdila je da je od posljedica pucnjave preminuo i peti policajac. 

9.00 - Svjedokinja krvoprolića u Dallasu, Clarissa Myles, kazala je za CNN, kako je čula pucnjavu dok je sjedila u restoranu.

'Čula sam 30-ak pucnjeva. Ljudi su vrištali, trčali u svim smjerovima', kazala je. 

 8.40 - Ostvarila se naša najgora noćna mora. Ovo su teški trenuci za Dallas - rekao je Mike Rawlings, gradonačelnik grada Texasa.

8.24 - Identitet privedenih osumnjičenih napadača nije javno obznanjen, a nisu poznati niti motivi napada na policajce. Šef policije u Dallasu kazao je i da nisu sigurni jesu li privredeni svi napadači te postoji mogućnost da su još neki u bijegu.

8.05 - Među osumnjičenim osoba povezanim s napadom je i jedna žena koja se nalazi u pritvoru te još dva muškarca. Sa snajperistom, muškarcem, koji se još uvijek nalazi u garaži, policija je najprije 45 minuta razmjenjivala vatru. Tom prilikom stradao je jedan policajac. David Brown, šef policije u Dallasu, kazao je:

'Napadač je u pregovorima s našim policajcima kazao: 'Kraj je blizu.'

Poručio je i da će još policajaca biti ubijeno te da je u Dallasu postavljeno nekoliko bombi nakon čega su na teren krenule i ekipe za eksploziv.

Jedan osumnjičeni završio je u pritvoru nakon razmjene vatre s policijom, a drugi se sam predao no on je pušten. Ukupno su u pritvoru tri osumnjičene osobe. Policija nije sigurna koliko je bilo napadača iako se za sada spominju četiri. Brown je kazao kako je napad na policajce bio koordiniran, iz zasjede, a neki su policajci upucani s leđa.

Petorica policajaca ubijena su, a sedmorica ranjena hicima iz snajpera. Čelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da su dva snajpera na povišenom položaju pogodila jedanaest policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao ozljedama, a još je jedan u vrlo teškom stanju.

Afroamerikanci ubijeni u razmaku od dva dana

Pucnjava u Dallasu dogodila se tijekom uglavnom mirnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubojstva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s "pojavama rasnih predrasuda" u policijskim redovima.

"Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava", ocijenio je Obama.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom. (Hina/Ma.B.)