Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U skladištu elektrane Krško nalazi se sav nuklearni otpad koji je nastao od početka rada nuklearne elektrane.


Gdje će Hrvatska sa svojom polovicom nuklearnog otpada iz Elektrne Krško? U skladištu u elektrani za pet godina više neće biti mjesta i treba pronaći lokaciju za novo odlagalište.

Vezani članci Mirela Holy i Siniša Varga (Foto: Pixsell) Holy prijavila Vargu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa Milan Bandić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Bandić poručio novinarima i urednicima da će im pokloniti pjesmu "Što bih dao da si na mom mjestu"

Struja odlazi u domove Zagrepčana, a nuklearni otpad ostaje u skladištu elektrane. U skladištu elektrane Krško nalazi se sav nuklearni otpad koji je nastao od početka rada nuklearne elektrane. Procjenjuje se da će do kraja rada ovdje biti oko 10 tisuća tona nuklearnog otpada.polovica toga je briga republike Hrvatske.To je težina približno oko cijele crkve svetog donata u Zadru.

Skladištit ćemo nuklearni otpad iz Krškog: 'To nam ne treba k'o ni treće oko u glavi'

Odlagalište treba biti otporno na potrese, s debelim betonskim zidovima. Ako se poštuju pravila otpad je ,kažu u elektrani, bezopasan za ljude i prirodu. Ni same bačve s otpadom nisu opasne.

Nova strategija protiv Rusije: 'Izazivaju nas duž granice!'

"U našoj elektrani gdje su te bačve mi se slobodno krećemo kraj tih bačava i minimalna su zračenja. Imali smo čak i posjetitelje bili su i neki novinari", rekao je Hrvoje Peharić, član uprave NE Krško.

'Pakleni plan' IS-a: Hoće li to doista pokušati?

S radioaktivnim tvarima već više od 40 godina rade u zagrebačkom institutu Ruđer Bošković, a otpad čuvaju u svom malom skladištu.

Problemi u NE Krško: Trebamo li biti zabrinuti za sigurnost Hrvatske?

"Nalaze se u olovnim kontenjerima debljine desetak centimetara koji su smješteni u 200 litarske metalne bačve i iza se nalazi 20 centimetara betona. Ovo je izvor zračenja, no malih dimenzija. lako se stave u ovakve cijevi, spreme se i zračenje na vanjskoj površini nas zaposlenika koji s tim radimo je svedeno na minimalnu razinu", objasnio je Branko Vekić, služba zaštite od zračenja.

Iako je država je odabrala odlagati otpad u vojnom skladištu u blizini Dvora, ministar zdravlja kaže da je i dalje moguće zajedničko odlagalište Hrvatske i Slovenije.

"Međunarodni ugovori su podložni izmjenama koje proizlaze iz nekakvog suradnje ili regionalne ili međudržavne prema tome i takav sporazum se može revalidirati", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Zajedno ili odvojeno gdje će se odlagati nuklearni i radioaktivni otpad Europskoj komisiji predstavit će se za četiri mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook