Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaz u Asadovu palaču

'Pakleni plan' IS-a: Hoće li to doista pokušati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti su došli na svega pet kilometara od Asadove palače.

IS je dovoljno blizu sjedištu sirijskog predsjednika da bi mogao zaobići sigurnosni pojas sirijskog režima i ući u centar Damaska kroz tunel, tvrdi stručnjak za sigurnost na Bliskom istoku, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Radovi na tunelu kroz Kozjak - 4 Tunel kroz Kozjak Gradi se novi ulaz u Split, ići će preko Kaštela, a građani upozoravaju: "Toliko će ljudi ginuti"

Nakon što su napali palestinski izbjeglički kamp Jarmuk u kojem živi više od 18 tisuća izbjeglica, došli su na svega pet kilometara od predsjedničke palače Bašara al Asada.

Omar Ashour, predavač na sveučilištu Exter, smatra da je situacija u Damasku sada kritična i može eksplodirati u dugotrajni rat, a sve ovisi o sljedećim koracima koje će poduzeti ekstremisti i predsjednikov režim.

Situacija je apsolutno očajna: Djeca piju vodu iz rupa na ulicama

U sklopu neobičnog saveza sirijska vlada ponudila je vojnu potporu palestinskim borcima koji se bore protiv IS-a kako bi izbacili skupinu iz kampa. Zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Meqdad sastao se ovaj tjedan s izaslanstvom Palestinske oslobodilačke organizacije, a nakon sastanka poručeno je da su dvije strane odlučne u brobi protiv terorizma koji je došao i do palestinskih logora u Siriji, posebice Jarmuka. Ponudu je palestinska frakcija navodno prihvatila.

Aktivisti tvrde da su režimske snage već počele neselektivno bombardirati izbjeglički kamp i susjedni Hajar al-Aswad kao odgovor na invaziju Islamske države. Međutim, Ashour kaže da bi u nadolazećim tjednima sirijska vojska mogla poduzeti strateški korak unazad i dopustiti IS-u da popuni prazninu stvorenu njihovom odsutnošću.

'IS bi obavio dio posla koji se odnosi na borbu s drugim islamistima i revolucionarnim skupinama i pokrenuo iscrpljujući rat. Režim bi ih onda dokrajčio zračnim bombardiranjem. Ali ako bi to izmaklo kontroli i IS uspije kapitalizirati na tome, to bi značilo da je režim napravio lošu procjenu', kaže.

Militantni iz Al Kaidine podružnice Jabhat al-Nusra su se u Jarmuk infiltrirali prije godinu dana. Ashur je još jednom naglasio kako vjeruje da će uslijediti dugotrajni rat za kontrolu nad kampom, što će oslabiti sve unutar njega.

FOTO Ovo je živući pakao na Zemlji

Naglasio je i kako je malo vjerojatno da će IS ući u savez s islamističkim skupinama unutar kampa, te da će pozornost usmjeriti na ulazak u središnji Damask.

'IS će se vjerojatno nastaviti boriti u Jarmuku. Njihov pristup vrti se oko centralizacije. Ako ne postoji centralizirano zapovijedanje i nadzor nastavit će se boriti. Vjerojatnije je da će otjerati druge sile, a zatim postići pobjedu i centralizaciju', kaže stručnjak.

'Ako se ne prestanu boriti u sljedećih nekoloko dana, bit ćemo suočeni s drugotrajnim ratom. IS će vjerojatno poslati pojačanje, južna fronta i još neke skupine mogle bi se uključiti, a to bi moglo potaknuti apsolutni rat', kaže Ashour.

'Postoji niz trgovina i ulica samo nekoliko kilometara od središta Damaska. Ako iskopaju tunel doći će tamo bez problema. Zapamtite, jedan ili dva tunela i mogli bi biti u centru', dodao je.

Asad nije sretan

Elijah J Magnier, dopisnik Al Rai medija, rekao je da režim već reagira na opasnosti od strane IS-a na način da bombardira Jarmuk i pozicije IS-a u Hajar al-Aswad devastirajućim 'vulkan raketama'.

Bliže od svih dosad: Džihadisti su na svega 5 kilometara od Asada!

Dodao je kako Asad nije sretan militantima IS-a južno od Damaska i tek nekoliko kilometara od centra grada.

'Sirijska vojska već je rastegnuta svugdje po Siriji i on ne bi htio imati još jedan novi front. Zbog toga je suradnja svi palestinskih skupina koje podupire sirijska vojska potrebna kako bi se u kampu porazili i IS i Nusra. To je opasna situacija za sve', kaže novinar koji također smatra da bi koalicija IS-a i Nusre unutar kampa predstavljala ozbiljnu opanost za Asada, ali vjeruje da je takav ishod malo vjerojatan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene