Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi brod za akciju

Kamera Nove TV na moru s naoružanim carinskim timom...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je carina odnedavno bogatija za četiri nova super opremljena brza broda kojima se bori protiv svih vrsta krijumčara. Nova TV je prva koja je s naoružanim mobilnim carinskim timom provela dan na moru na novom plovilu.

Novi brod hrvatske carine za mnoge je nautičare iznenađenje, čak i one koji su poput ovih ribara svakodnevno na moru. Zaista prvi puta i to me iznenadilo! Rekoh što oni hoće', pitao se ribar Zoran Kostić. 'Znači došlo je i to? Nisam očekivao carinu na moru ali to valjda treba tako biti. Nova pravila, sve novo', kaže ribar Igor Perišić.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Dnevnik Nove TV u nadzoru s Carinskom upravom - 1 Razna opravdanja Uz ribare, na more kreće i jedinica carine: "Kazne mogu biti do 60.000 kuna. More je naše najveće bogatstvo, cijenite ga"

Četiri carinska plovila kontroliraju more od Dubrovnika do Istre. Glavni im je zadatak borba protiv krijumčarenja. 'Imamo pravo zaustaviti, pratiti, presresti i pretražiti svako vozilo, svako prometno sredstvo pa tako i plovilo', pojašnjava voditelj Mobilne jedinice Rijeka Boris Barbalić.

Na Josipovoj jedrilici provjerili su gorivo, da slučajno ne koristi lož ulje ili plavu naftu. 'Treba se kontrolirati, treba poštivati propise i pravila igre. Život ide tako u tom smjeru a EU je pred vratima i mora se raditi ono što oni kažu', kaže jedriličar Josip Travica.

A Europska unija većim je dijelom i financirala nabavu plovila koja krstare Jadranom baš kao i prve nautičarske laste. 'Baš ono što nam treba sad, prije proljeća. Ma super', kaže Martin Blatnik, nautičar iz Slovenije.'Uživamo! Došli smo jedrilicu oprati od ovih snjegova, od nevremena šta je bilo i naš je sad svaki vikend', kaže Jadranka Travica iz Rijeke.

Uigrana posada svakodnevno patrolira Kvarnerom. 'Više prekršitelja je tijekom ljetnog razdoblja a u ova zimska vremena su uglavnom ribari koji poštivaju carinske propise i zakone', kaže carinik Dubravko Rukavina. S lijepim vremenom dolazi i više posla za carinike Mobilne jedinice i to ne samo na moru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene