Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalmeta: Havarija turskog broda pokazala da je Hrvatska na to spremna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora Božidar Kalmeta izjavio je danas da reakcije hrvatskih službi na havariju opožarenog turskogbroda "Und Adriyatiku" pokazuju kako je Hrvatska apsolutno spremna za takve i slične pojave na moru.

"Možemo konstatirati, od početka tog događaja do danas, da je Hrvatska osposobljena i spremna za takve i slične neugodne događaje koji se mogu dogoditi na hrvatskom moru, bilo u teritorijalnim vodama, bilo u ZERP-u", rekao je Kalmeta u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

Pročitajte i ovo Kolut za spašavanje potonuo tegljač Otkriveni detalji strašne havarije na Jadranu, pronađena tijela tri člana posade: "Svi su skočili u more bez pojasa za spašavanje..." Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) 7 najvažnijih stvari Što sve dosad znamo o havariji Bourbon Rhodea te velikoj potrazi za nestalim pomorcima

Odgovarajući na pitanje HDZ-ovca Živka Nenadića, odbacio je nagađanja o navodnoj sporoj reakciji Hrvatske na havariju turskog broda, iznoseći kronologiju cijelog slučaja od dojave do prije nekoliko dana, te istaknuvši da je priča oko turskog broda završena jutros u 10,50 sati kada je dotegljen u tršćansku luku.

Kalmeta je naglasio da je Hrvatska promptno reagirala, da su samo desetak minuta nakon dojave upućena tri broda, da su kanaderi gasili otvoreni plamen.

"Dok su došli talijanski tegljači i nizozemski stručnjaci, brod je bio apsolutno stabilan, pod kontrolom, požar je bio ugašen, brod hlađen, iz čega se vidi da smo napravili sve što smo trebali", rekao je ministar.

Sabor je zaključio 'aktualno prijepodne', a sjednicu nastavlja u 15 sati, kada se očekuje imenovanje članova dvadesetak saborskih radnih tijela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene