Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznati život Josipa Broza

Uskoro će biti otkrivene sve tajne iz Titovog arhiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godinama nakon smrti Josipa Broza Tita, četvrtog svibnja, na dan njegove smrti, u 15.05 čitava bi zemlja stajala mirno. 29 godina poslije njegova politička uloga izaziva polemike, on je i dalje vruća politička tema, ali upravo povjesničari kao da stoje po strani. Mislav Bago otišao je u Beograd u arhiv u kojem se čuvaju svi dokumenti o Josipu Brozu i iz godine u godinu sve ih je više dostupno javnosti.

Prošla su tri desetljeća, a on je i dalje kontroverza. Od ljubavi do mržnje. A cijeli njegov rad smješten je u Muzeju 25. Maj u jednu oveću sobu. 'Imamo preko 3000 kutija povijesne građe', kaže Nada Pantelić iz muzeja koja već 25 godina pomno čuva Titove tajna. Za godinu dana istječe i 30 godina od skidanja i posljednjih Titovih tajni. 'Ja odgovorno tvrdim da ovdje nema senzacija', dodaje Nada.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko TU SU VEĆ 30 GODINA Karamarka uznemirio "Tito" u Zagrebu: "Opet… Kontaminirana zona ukrašena je instalacijama Tomaševićevih kanti za smeće" Slika nije dostupna Nakon izbacivanja FOTO Viktor Gotovac iz stranke izašao s bistom Tita i poručio Peđi Grbinu: "To je laž"

Titov muzej danas je najposjećeniji beogradski muzej s 100 000 posjetitelja, ali on i dalje skriva povijest naroda koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji. Neda Pantelić tvrdi da se iz arhive može vidjeti kako se Tita pitalo, konzultiralo i tražio savjet za svaku svjetsku krizu dok je vladao. Za svaki njegov posjet po svijetu vodila se opširna dokumentacija. Tako i za posjet Londonu 1953., svaki Titov papirić je sačuvan.

Iza svakog takvog posjeta ostalo je po 5 kilograma materijala. Slično je i s izaslanstvima s kojima se sastajao u svom uredu. Njegovi suradnici su do u detalje pripremali Tita za sugovornike pa tako i za susret s crkvenim velikodostojnicima 1955. Tu su sačuvana i sva Titova pisma koja je dobivao. Tako i ona od Krleže. Za godinu dana bit će skinuta i posljednja tajna, objavit će se njihova korespondencija, a sada dostupna pisma pokazuju njihov zanimljiv odnos.

Tamo su sačuvani primjerice i svi jelovnici. Što je svaki dan jeo. Od običnih malenih jelovnika do onih velikih za državničke posjete. Tu je jelovnik i s posljednjeg dočeka nove godine. Provjereno objavljuje posljednju Titovu fotografiju nekoliko tjedana prije smrti. Bolesni starac na samrti iza kojega je ostala tada uplakana zemlja.

Možda bi Titova arhiva pomogla povjesničarima da razjasne kako je on 6 naroda uspio držati na okupu. Ako to naravno netko uopće želi istraživati sada, 3 desetljeća poslije Tita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene