Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEMOGRAFSKA KRIZA

Kako stati na kraj "bijeloj kugi"? Vlada ima pet novih mjera za buduće i sadašnje roditelje, a jedna bi mogla posebno razveseliti - očeve

Iseljavanje, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Iseljavanje, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Iseljavanje, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Iseljavanje, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nove demografske mjere Galerija 1/2 >>
Demografija više nije dio ministarstva, već postaje poseban državni ured. Provjerili smo kako će funkcionirati i kakvu će ulogu u toj priči imati premijer Andrej Plenković. Dok se čeka da se ured oformi, gradovi, posebice oni u ruralnim krajevima Hrvatske, svim silama trude se zadržati mlade obitelji.

U Belišću se trenutačno uređuje igralište dječjeg vrtića, a vrtići su za sve u tom mjestu besplatni. Tete u vrtiću dobile su veće plaće. Kako bi zadržali mlado stanovništvo i potaknuli rast, grad provodi dvadesetak demografskih mjera.

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru" Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

"Najveću naknadu za novorođenčad za prvo dijete od 5000 kuna. Osiguravamo još i dodatna sredstva za sve one roditelje koji su ostvarili pravo na vrtić, ali nije bilo mjesta", rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Dok se svaki grad bori za očuvanje mlađe populacije, uskoro će na državnoj razini za to biti zadužen središnji državni ured za demografiju i mlade.

"Bit će izravno pod premijerom jer radi se o jednom pitanju koje zahvaća brojne resore", rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Još nije odlučeno tko će biti državni tajnik u tom uredu, a za mišljenje o uredu upitali smo i stručnjake.

"To bi trebao voditi netko tko ima dovoljan politički autoritet i snagu da se njegovo mišljenje uvažava. Odnosno, da ključni ministri za ovu problematiku ponekad i uvaže neko rješenje koje će doći iz tog ureda", rekao je demograf Krešimir Ivanda.

Prva ministrica demografije prisjeća se da, kada je ona postala ministrica, je najveća kritika bila da će se demografija izgubiti u socijali. Dobar dio mjera ipak je uveden.

"U dva navrata značajno su podignute roditeljske naknade, povećao se opseg korisnika dječjeg doplatka, gradili smo i još se grade novi vrtići", rekla je Nada Murganić, bivša ministrica demografije.

Očevi će dobiti 10 dana rodiljnog dopusta

Demografska slika već je nekoliko godina nepromijenjena. Lani je broj rođenih bio 36.135 , a umrlih 51.794. U prosjeku jedna žena u fertilnoj dobi rodi 1,4 djeteta, a da bi prirodni prirast postao pozitivan, svaka bi trebala roditi barem 2,1 dijete.

Ured za demografiju, kaže Ivanda, može biti dobra priča uz uvjet snažne političke volje od vrha Vlade i konkretne mjere: "Značajno porezno rasterećenje rada, bilo u manjim poreznim stopama, bilo u većem neoporezivom dijelu plaće", rekao je.

Upravo su na tom tragu i nove mjere koje Vlada kroz novi ured obećava provesti: uvođenje dječje kartice, omogućavanje produženog boravka u vrtiću za svako dijete, povećanje dječjeg doplatka, kao i materijalnih prava trudnica s komplikacijama u trudnoći. Osim toga, očevi će dobiti deset dana dopusta zbog rođenja djeteta.

Iseljavanje, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Nove demografske mjere (Foto: DNEVNIK.hr)

No neke mjere koje su lani uvedene slabo su urodile plodom. Primjerice, porezna olakšica za tvrtke koje djeci zaposlenika plaćaju vrtić – od početka ove godine korištenje te mjere poreznoj upravi prijavilo je tek 3126 korisnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene