Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je poskupjelo

Kakva će biti sezona: Je li kriza i turiste natjerala na štednju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda se najavljuje sjajna sezona na Jadranu, malo tko se ne pita - hoće li kriza koja je obuzela Europu ostaviti traga i na potrošnji turista.

Turisti su već okupirali plaže i napunili Split. No je li i njih kriza natjerala na štednju?

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Hrvati i ljetovanje - 1 gdje Hrvati ljetuju? Visoke cijene u špici sezone: "Više se isplati na ljetovanje u drugu zemlju, nego na Jadran"

'Pa ne znam, vjerojatno ćemo najviše potrošiti na hranu, piće, klubove', kazala je Mika, turistkinja iz Njemačke.

'Ovdje je malo jeftinije nego u Njemačkoj, ali je približno slično. Primjerice, pivo stoji 4 eura, a u Njemačkoj možda 5', dodala je njezina prijateljica Milina.

Sve je poskupjelo. Ni ležaljku za plažu više ne uzima svatko. A prodavači bi naravno, da gosti malo više 'odriješe kesu'.

'Žale se na poskupljenja, žale se na sve. Ali šta je tu je, ljudi dođu na more i troše koliko imaju', kaže prodavač na plaži Josip Vučković.

>> Poziv Britancima: Uživajte u čarima Jadrana, ali bez talijanskih cijena

Većina na odmor dođe s planiranim proračunom. 'Ne znam, kod kuće vjerojatno potrošimo oko 50 funti na dan, ne znam koliko je to, otprilike 500 kuna. Tako da ćemo se pokušati držati toga', kazala je Engleskinja Emily.

'Za sada smo planirali 300 kuna', dodala je njezina sunarodnjakinja Ely.

'Tek smo jučer stigli, ali rekao bih, da nam bude udobno, ne uključujući spavanje, mislim da nam treba 80 eura na dan', kazao je Kanađanin Peter.

Mnogi će posjetiti restorane, ali cijene se pomno gledaju. 'Ovisi o osobi. Prosjek po osobi je negdje do 100 kuna. Za početak lipnja mislim da je to sasvim ok. Iako malo gledaju cijene i to. Kriza je u cijeloj Europi', kazao je konobar Toni Kolić.

Hrana, piće, noćni izlasci - na to će otići većina novca, a nešto će se potrošiti i na suvenire.

'Pa suveniri su svugdje skupi, ali u redu je. Vjerojatno ćemo na njih potrošiti oko 200 eura', kazala je Poljakinja Edita.

Koliko će turisti potrošiti ovisi mnogo od zemlje iz koje dolaze, ali i o kvaliteti turističkih usluga koje im se nude.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene