Dok vladajući smišljaju kako uvesti više reda u Hrvatski sabor, već četiri mjeseca zastupnici se kažnjavaju zbog neopravdanih izostanaka.

Galerija +0 Novčane kazne za zastupnike (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Problem koji teško mogu riješiti jest, kad uđu u Sabor, tko će provjeravati što oni doista rade unutar zgrade. Jesu li ostali ili izašli na neki drugi ulaz. Jer sabornica prečesto zjapi prazna.

Svoj dolazak u Sabor svaki zastupnik odmah potvrđuje karticom. Ova evidencija je dovoljna da se smatra kako i sudjeluje u radnim tijelima Sabora. Radi li to doista, to ne provjerava nitko.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor" Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Za HDZ proračun je realan, uravnotežen, održiv. Za oporbu promašen, ziheraški i lažan: U Saboru se raspravljalo do dugo u noć

"Ponašanje gdje neki kolege dolaze, samo se uštekaju, nakon toga odu kući je potpuno neprihvatljivo", smatra SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

"Ovako doći, samo otkucati karticu i ne ući praktički u sabornicu, mislim da nešto dalje nije u redu, ali gledajte svatko ima svoj način", kaže HDZ-ov Ivan Šuker.

Sankcije za to ne postoje. Kažnjavaju se samo oni koji svoj dolazak ne opravdaju, a takvih je najviše u redovima SDP-a i HDZ-a.

U HDZ-u najviše neopravdanih nakupio je Dražen Barišić i kažnjen je s 1.050 kuna. Danas za izjavu pred našom kamerom nije našao vremena, kao ni SDP-ov Mirando Mrsić kojem je paušal umanjen za 900 kuna. Bruni Esih za 600 kuna.

"Ja jesam za uvođenje reda, i prihvaćam to da ukoliko me nema da mi se itekako oduzme od plaće ili na neki drugi način ako netko bude smatrao da se dodatno može uvesti red", kaže Esih.

Na listi s neopravdanim izostancima u studenom našla se i Anka Mrak Taritaš. "Nešto je očito krivo, nije bilo nijednog dana da ja nisam bila, dakle ja sam sve dane bila i nisu mi skinuli ništa", kaže Mrak Taritaš.

U 4 mjeseca otkad kažnjavaju, o zakon se ogriješilo 49 zastupnika. Ukupno su kažnjeni s 18.900 kuna.

Zastupnik Ivan Lovrinović poručuje da ovakvo kažnjavanje nema učinka. Bila je to Mostova ideja čiji su zastupnici treći na listi onih koji najviše izostaju.

Da se zastupnici ne boje sankcija još jednom je pokazala i poluprazna sabornica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju