Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubici u milijardama

Rusko tržište potencijal je za hrvatske gospodarstvenike, no usporava ih jedna odluka EU-a

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Energetika, turizam, farmaceutska industrija, građevina, to su grane gospodarstva u kojima leži budućnost suradnje Hrvatske i Rusije, istaknuto je na Poslovnom vijeću za suradnju ove dvije zemlje. Sankcije su usporile suradnju, no prošlogodišnji rezultati poduzetnicima ipak daju vjetar u leđa. Riječi je bilo i o Agrokoru.

Unatoč sankcijama, suradnja na gospodarskom polju s Rusijom raste. Prošla godina, donijela je 601 milijun dolara robne razmjene. Jedan od najvećih problema za još bolju suradnju i plasiranje domaćih proizvoda na veliko rusko tržište jesu sankcije, složni su gospodarstvenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Rusko gospodarstvo ima 50 milijardi eura gubitka zbog tih sankcija, a zemlje EU i do 200 milijardi eura, istaknuo je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov.

"Posao nije lagan, konkurencija je jaka, mi smo u ambasadi jako zainteresirani da izvoz iz Hrvatske u Rusiju bude povećan najmanje na jednu milijardu eura", istaknuo je Azimov.

Izvoz su posljednjih godina usporile sankcije. Najviše je na udaru bio poljoprivredni sektor, s najvećim gubicima, no ni ostale grane nisu prošle bolje. Stjepan Dragičević iz Končara rekao je kako je njihova prodaja u 2012. godini bila oko 10 milijuna eura. "Sada je to desetak milijuna kuna u prošloj godini, to su omjeri. Ono što su nekad bili euri sada su kune", rekao je.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, vjeruje da će sankcije u dogledno vrijeme biti ukinute.

"Vjerujem da će sankcije jednog dana biti ukinute, da se ponovno vratimo na razinu od dvije milijarde eura pa čak i više, jer je potencijal na ruskom tržištu jako velik", uvjeren je Burilović.

Rusko tržište ima 150 milijuna stanovnika. Na njemu, već 20 godina u svijetu autoindustrije, pozitivno radi, domaća tvrtka. Marinko Došen iz tvrtke AD Plastik kaže da zapošljavaju 800 radnika.

"Ostvarujemo oko 25% ukupnih prihoda, prošle godine smo ostarili rekordnu dobit od milijardu i 300 milijuna na razini grupe, od toga je 25% je ostareno na ruskom tržištu", napominje.

Agrokor i LNG terminal kao teme

Govorilo se i o Agrokoru i prodaji vlasničkih udjela ruskih banaka, koje će zajedno imati oko 47 posto vlasničkih udjela.

"Glavni cilj bio je spasiti kompaniju, stabilizirati situaciju u kompaniji i restrukturirati je, svi ti ciljevi su ispunjeni. Situacija u kompaniji je mnogo bolja, ona je profitabilna, a daljnje zadaće su učiniti kompaniju još profitabilnijom u interesu Hrvatske i njezine stabilnosti", kaže ruski veleposlanik.

Ruskog plina prošle godine uvezli smo za oko 700 milijuna dolara. Izgradnju LNG terminala, ruska strana ne vidi kao moguću kočnicu suradnje.

"I s LNG terminalom Hrvatska, jednako kao i Europska unija, trebat će ruski plin. Mi smo za pošteno nadmetanje, ali ja znam da LNG terminal ne može konkurirati ruskom plinu, jeftiniji je, pouzdaniji i kvalitetniji", uvjeren je Azimov.

"Ja prije svega gledam izgradnju LNG terminala kao alternativu dosadašnjem jedinom dobavnom pravcu a svakako da će tržište onda pokazati, gdje ćemo mi onda nabavljati plin", poručuje Barilović.

Kompletnu sliku suradnje, mogao bi popraviti poduzetnički forum, najavljen za iduću godinu u Hrvatskoj, na koji stižu najvažniji ruski poduzetnici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

  Aktualno Muškarac (39) osumnjičen za više kaznenih djela vezanih uz spolno zlostavljanje djeteta, žrtve su imale 8 i 13 godina... Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images +0 Ilustracija (Foto: Getty Images) Crna kronika Muškarac (39) osumnjičen za više kaznenih djela vezanih uz spolno zlostavljanje djeteta, žrtve su imale 8 i 13 godina... 1/2 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene