Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se u Hrvatskoj donose zakoni?

Umjesto rasprave o zakonima zastupnici se igraju i vrijeđaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brzopleto, bez prave rasprave o problemu, bez pripremljenosti onih koji ih donose, na taj se način, često, donose zakoni u Hrvatskoj.

Pokazalo se to na slučaju kriznog poreza iz kojeg je, čistim propustom, bilo izostavljeno 100 tisuća ljudi. Promaklo je to vladajućima, ali i oporbi, jer se u Saboru češće bave svime, osim onim za što su plaćeni.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Nerijetko saborski zastupnici čitaju novine i igraju se mobitelima i računalima dok se raspravlja o zakonima koji život znače hrvatskim građanima. 'Harač rajo Harač treba, a oni odgovaraju', recitirao je zastupnik stihove. 'Što se dereš?!', stigao je odgovor iz klupa. 'To nije deranje gospodine Jarnjak to je ekspresivno izražavanje. Volio bi da više čitate poeziju gospodine Jarnjak', moglo se čuti u Saboru 28. srpnja za vrijeme govora Gorana Beusa Richemberga iz HNS-a.

>> Šolić Richemberghu: Što se smiješ majmune?

Tako je uz citiranje Smail age i vrijeđanje kolega rasprava o zakonu o posebnom porezu trajala svega nekoliko sati. Nitko, pa ni oporba, tada nije spomenuo velik broj slobodnih djelatnika poput odvjetnika i liječnika koji posebni porez još ne osjećaju. 'Radi se apsolutno o propustu, nikakve namjere nije bilo, namjera ne bi bila ni poštena ni korektna prema ostalima', kaže Andrija Hebrang iz HDZ-a. 'SDP je protiv takvog zakona i nema ga namjeru popravljati, i nije imao ni prije', rekao je Slavko Linić iz SDP-a. No za takvu raspravu u saboru taj dan nije bilo vremena, ali za vrijeđanja jest.

'Što se smiješ majmune?', rekla je tijekom te rasprave Božica Šolić iz HDZ-a. No, kada se zastupnik Beus požalio na uvredu, njezini stranački kolege odgovorili su da je 'na engleskom rekla my moon'. Ne, to ne bi smio biti način donošenja zakona. Kada zakon iz Vlade stigne u Sabor prvo o njemu raspravljaju odbori koji trebaju dati stručno mišljenje, nakon toga provodi se politička rasprava koja dovodi do izglasavanja. Svaki zakon potpisuje predsjednik države. No čini se da zapinje već na odborima.

>> 'Ja bih da mi zakone analizira mudrorez, a ne hitrorez'

'Ti odbori nemaju ni neku značajniju funkciju, jer prolazi sve što predloži Vlada. To je većina slijepih poslušnika, to je većina koja ne razmišlja', tvrdi Linić. HDZ, koji čini većinu, ne priznaje da su stroj za izglasavanje koji propušta zakone bez obzira na kvalitetu samo zato što dolaze iz njihove Vlade. 'U ovom sazivu su kvalitetne rasprave sadržajne ponekad i preemotivne. Jedna tehnička mašinerija ne bi nikako ušla u emotivnu raspravu', kaže Hebrang. Za loše zakone oporba krivi vladajući HDZ. HDZ se pravda kako do propusta dolazi jer je zakona u kratkom razdoblju zbog krize puno više nego inače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene