Posao 21. stoljeća zasigurno je programiranje. To je zanimanje potrebno u gotovo svakoj sferi svakodnevnice. Prema izračunima europskih stručnjaka, na tržištu Europske unije već 2020. godine nedostajat će više od 825 tisuća programera.

Galerija +0 Europski tjedan programiranja

Vještina budućnosti stječe se odmalena. Barem tako pokazuju aktivnosti u Prvoj osnovnoj školi Čakovec. Programiranje je temelj sata informatike i čini se da djeca u potpunosti uživaju. Glavni razlog zainteresiranosti učenika za programiranje jest mogućnost da gotovo u istom trenutku mogu vidjeti rezultate svoga rada. Programiranje na računalu također je jedna od glavnih aktivnosti, no svima je draže primijeniti naredbe na robotima, kojima je ova škola dobro opremljena.

Vezani članci Odlagalište u Biljanima Donjim Europska komisija pokrenula dvije tužbe protiv Hrvatske, prijete nam financijske sankcije Digitalizacija Što nas sve očekuje? Niže cijene poziva, 5G mreža i Wi-Fi hotspotovi

Na satu informatike u Prvoj osnovnoj školi Čakovec bili su i ambasadori inicijative Europski tjedan programiranja.

Janko Radigović iz Hrvatskog robotičkog saveza i Ivana Ružić, učiteljica informatike, dvojac je zadužen za populariziranje programiranja i održavanje dodatnih aktivnosti tijekom Europskog tjedna programiranja.

Janko Radigović u Međimurskoj županiji radi na projektu pod sponzorstvom Googlea i Hrvatskog robotičkog saveza kroz koji će u šest škola održati radionice robotima i na taj način približiti djeci sve poželjnije digitalne vještine. Po završetku projekta svaka škola dobit će jednog robota u trajno vlasništvo za popularizaciju programiranja u svojoj školi.

Ivana Ružić, kao predavač u osnovnoj školi, Europski tjedan programiranja provodi od početka inicijative, od 2013. godine. Govori da sva djeca programiranje u početku doživljavaju kao zabavu i igru. Nakon što zadaci postaju kompleksniji i programiranje postaje zahtjevnije, ubrzo se pokaže koji učenici imaju više motivacije. Iako programiranje prolaze svi učenici i time stječu osnove, oni više zainteresirani usmjeravaju se na natjecanja i globalne i europske projekte kako bi proširili znanje.

Europski tjedan programiranja podupire Europska komisija u sklopu svoje strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

"Cilj je ove inicijative povezati obrazovne institucije kako bi se razmijenila iskustva i dobra praksa, a s druge strane u suradnji s tvrtkama osigurava sredstva za opremu i provođenje aktivnosti i nekoliko puta godišnje organizira susrete svih ambasadora Europskog tjedna programiranja", navodi Rima Joujou Deljkić, voditeljica odjela za novinstvo i medije iz Predstavništva Europske komisije.

Svi koji spoznaju vrijednost digitalnih vještina u osnovnim školama mogu provjeriti web-stranicu Code Week EU i pronaći materijale pripremljene za ovogodišnje izdanje Europskog tjedna programiranja, od 5. do 20. listopada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju