Od jučer su zabilježena ukupno četiri potresa jačine od 2,8 do 3,7 po Richteru, s epicentrima oko Jadrankova, Krka i Omišlja. Kako se što bolje pripremiti za potres objasnila je Lenjinka Juričić Mamilović iz PUZS-a Rijeka.


Nakon svakog potresa Centar za zaštitu i spašavanje na riječkom području primio je od 30 do 50 poziva. Srećom nije bilo žrtava, niti su zabilježene materijalne štete.

Vezani članci Potres kod Mjanmara Snažan potres magnitude 6,1 pogodio područje Indije: ''Osjetio se i u Bangladešu'' Crni petak, ilustracija Zlatna pravila za Black Friday: Zašto je bitno iz koje zemlje je trgovina iz koje naručujemo i koliko vrijedi garancija na čizme?

Lenjinka Juričić Mamilović iz PUZS-a Rijeka u Dnevniku Nove TV dala je preporuke kako se ponašati u slučaju potresa.

''Postoje neke stvari koje možemo napraviti preventivno, pa je dobro pregledati kućne instalacije, u smislu pregleda ventila, vodovodnih i plinskih instalacija te električnih sklopki. Bilo bi dobro da svaka obitelj napravi svoj plan evakuacije u kojem bi razradila pojedinosti. Treba definirati sigurna mjesta unutar svog doma, odnosno poslovnog prostora. To su mjesta koja su inače uz armirano-betonske konstrukcije.

Što su prostorije u stanu manje, one su seizmički otpornije. Bilo bi dobro pripremiti i paket za nuždu koji bi bio pri ruci u slučaju da moramo hitno napustiti svoj dom. U tom bi paketu trebale biti baterijske lampe, preslike dokumenata, ključevi automobila, neophodni lijekovi, rezerve hrane i vode te komplet prve pomoći.

Osim preventivnih aktivnosti trebali bismo se pridržavati i nekih pravila. Ta pravila su da sačuvamo hladnu glavu i da ne širimo paniku, jer u slučaju panike nećemo pomoći ni sebi ni svojim najbližima. Moramo doći na sigurno mjesto što prije, sačekati da prođe potres i dočekati priliku da to mjesto što prije napustimo, pazeći pritom da ne ugrozimo sebe i svoje zdravlje. Moramo voditi brigu o sebi, o starima i nemoćnima, bolesnima i kućnim ljubimcima. Ako možemo, svakako bi bio dobro isključiti sve instalacije, ne koristiti otvoreni plamen niti dizala'', rekla je Lenjinka Juričić Mamilović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju