Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Jesu li nam ambicije "splasnule"?

Hrvatski europarlamentarci i bivši dužnosnici složni: "Hrvatska je svoje članstvo u EU dosad mogla bolje iskoristiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da s BiH treba riješiti problem, a ne javno se prepirati oko Pelješkog mosta, smatraju i europarlamentarci te bivši najviši hrvatski dužnosnici.

Nakon što je Europska unija rekla ''DA'' Pelješkom mostu, nepotrebne su polemike sa susjedima. Europarlamentarci smatraju da sve sporove treba riješiti što prije.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

"Činjenica da se to ddogađa u BiH vjerojatno malo i zbog njihovih izbora. Ja se nadam da će prevladati razum. Kad već imamo tko hoće financirati taj most, onda mislim da je vrlo važno da se taj most i izgradi", rekao je Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u EU parlamentu.

"Ja mislim da je to bura u čaši vode, da će biti dovoljno razuma i sa hrvatske strane i sa strane BiH da se to pitanje neće pretvoriti u neki veliki kamen spoticanja između dvije zemlje", kaže Jozo Radoš, zastupnik u EU parlamentu.

Bivša premijerka ističe kako se rješavanje problema ne treba odgađati. Već sad je, smatra, priča otišla predaleko. "Ne treba čekati da se ta gruda snijega zakotura i postane lavina, nego treba ići sa prijedlozima za dodatne razgovore ako su nužni", kaže Jadranka Kosor, bivša premijerka.

"Ja očekujem da će biti problema upravo zato, jer na vrijeme nije politička elita sjela za stol sa predstavnicima Bosne i Hercegovine i definitivno riješili taj problem", kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Za stol su zato u Poreču sjeli bivši državnici s aktualnim europarlamentarcima. Kako je tema konferencije budućnost Europske unije, pitali smo ih je li Hrvatska iskoristila članstvo na najbolji način.

"Pa svakako da smo mogli više, nismo dovoljno iskoristili", kaže Mesić. "Ja mislim da smo mi nakon ulaska Hrvatske u EU malo popustili da tako kažem u našim ambicijama", smatra Kosor.

"Hrvatska kao manja zemlja ne može pretendirat da igra odlučujuću odluku u Europskoj Uniji, ali mislim da smo za naše interese naše članstvo mogli puno bolje iskoristiti", rekao je Josipović. Isto misle i europarlamentarci iz kluba liberala.

"Mislim da smo se mogli bolje pozicionirati. Hoćemo li ćemo uspjeti – ne znam", rekao je Jakovčić. "EU svojim zakonima ponajprije utječe na više od 50% života jedne zemlje. Tu je puno veći prostor da ta u rješenja EU, u planove, u zakone uložimo više onoga što bi bio naš hrvatski interes", rekao je Radoš. Hrvatska je samo prošle godine iz EU fondova povukla oko 850 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene