Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Antibiotici u hrani

ZNAMO LI ŠTO JEDEMO? Kako prepoznati zdravo i svježe meso?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Piletina, govedina, svinjetina - što god da se kupuje, gleda se je li svježe. No, malo tko se pita u kakvim je uvjetima životinja uzgojena.

U trgovinama i mesnicama često se može čuti pitanje - odakle je meso? Porijeklo mesa stoji na deklaraciji, no ono što ne stoji na deklaraciji jest je li meso tretirano antibioticima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ptičja gripa Iz Mađarske stiglo gotovo 5,5 tona sumnjivog mesa, hrvatska inspekcija hitno krenula u kontrolu farmi Provjereno donosi priču o antibioticima u mesu 1 (Foto: Provjereno) Prodaja "na crno" Koliko antibiotika pojedemo u mesu? Novinarka Provjerenog uspjela bez recepta kupiti antibiotike za životinje

'Često puta ono koji uzgajaju određeno meso, preventive radi, djeluju antibioticima na životinje', kaže Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača.

U udruzi žele jaču kontrolu hrane na tržištu jer ne znamo točno koliko smo izloženi, a konstantna izloženost je štetna. 'Bakterije koje normalno žive u našem organizmu će se malo po malo navikavati na antibiotike', kaže dr. Ariana Tambić Andrašević iz Klinike za infektivne bolesti.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu - razloga za strah nema. Korištenje antibiotika u uzgoju Europska komisija zabranila je još 2006. Ali, kažu, provode se redovite kontrole. Smiju se koristiti tek ako je životinja bolesna. I to na osnovi propisanog veterinarskog recepta. Iznimka nije ni meso iz uvoza.

Uvozno ili domaće - svježe i zdravo meso prepozna se po boji. S njega se ne bi trebala cijediti voda. Pa nekad valja i dobro otvoriti oči.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene