Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI KOJE NIJE SMIO IMATI

Kako je jedan HDZ-ovac došao do zdravstvenih podataka jednog MOST-ovca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne birajući riječi o partneru u vlasti, Mikulić je prozvao Bulja i zbog stupnja invalidnosti te pri tome iznio povjerljive medicinske podatke - koje ne bi smio imati.

Iznošenje medicinske dokumentacije je nezakonito jer je takva dokumentacija povjerljiva. To može biti kleveta ili kazneno djelo iznošenja podataka. Ne samo za onog tko ih je iznio nego i za onog tko mu je tu dokumentaciju dostavio.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Zakon je jasan. Pacijent jedini ima pravo na pristup dokumentaciji, a ne i članovi njegove obitelji ili neke druge osobe. Time se štiti privatnost pacijenta te povjerljivost osjetljivih podataka. Postoje samo dvije mogućnosti da i druge osobe vide dokumentaciju. Jedna je kad pacijent ovlasti druge osobe da traže uvid.

Druga je slučaj kada određene treće osobe iznimno imaju pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju pacijenta i bez njegove suglasnosti.

Tako je, primjerice, liječnik dužan medicinsku dokumentaciju na zahtjev predočiti ministarstvu nadležnom za zdravstvo, tijelima državne uprave, Hrvatskoj liječničkoj komori ili sudbenoj vlasti.

Najčešće na temelju sudskog naloga u postupcima pred sudom.

I Most i HDZ pozivaju DORH da istraži ove afere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene