Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju dodirne točke

Kajin i Petrina zajednički na parlamentarne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Kajin, saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) i načelnik Primoštena Stipe Petrina, prvi nositelj Nezavisne liste Stipe Petrina, postigli su načelni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore.

Petrina je izvijestio, a Kajin potvrdio da su pronašli niz dodirnih točaka u svom dosadašnjem političkom djelovanju. Prije svega, ističu kako im je zajednički cilj pobijediti dugogodišnje vodstvo HDZ-a i SDP-a, koje se izmjenjuje na hrvatskoj političkoj sceni već 25 godina te se nametnuti kao ozbiljna i provjerena politička opcija.

Pročitajte i ovo Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!" Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor?

"Kako je Damir Kajin dugogodišnji saborski zastupnik, koji je prepoznatljiv u hrvatskoj javnosti po tome što se nikada nije ustručavao otvoreno iznijeti svoje mišljenje o bilo kojem političkom i društvenom problemu, a isto tako i Stipe Petrina, na predstojećim parlamentarnim izborima njihova kombinacija, sasvim sigurno, biti će pobjednička", poručuje u priopćenju Petrina. Damir Kajin rekao je da će tu biti i još 10-ak stranaka "čistih ruku, čistog obraza i čistog nosa".

Kajin: Nisam sklon ideji da svaki radnik trebao bi dati 300 kuna Grčkoj!

"Građanima možemo ponuditi, prije svega, istinu i ono što ni jedna druga politička grupacija, koja se pojavljuje na ovim izborima, ne može ponuditi, a to je da se protiv ljudi na listi zasigurno ne vode nikakvi kazneni postupci", rekao je Kajin te dodao da su Petrina i on kompatibilna priča. "Mi smo kompatibilna priča, a mislim da to može biti i dobra priča", dodao je.

Koaliciju čine još i Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske, HKDU, Nacionalni demokrati, Hrvatska stranka nezaposlenih, Hrvatski svjetski sabor, Pokret Zajedno, Otočni sabor Šibensko-kninske županije, Udruga Loza te Nezavisne liste Zdenko Sarađen, Ivica Radić Okrug, Andro Magić, Ante Mamut, Ivan Matić, Mate Skračić, Neven Mikulandra Bilice, Josip Kulaš, Mario Košta.

Kajin je izrazio uvjerenje da mjesta za Istarske demokrate u njihovoj izbornoj jedinici nisu upitna, a uvjeren je da će i Petrina, zajedno sa svojim ljudima, biti u Hrvatskom saboru.

"Naša najveća snaga je sinergija. Tu nitko nema razloga nekome zavidjeti na mjestu na listi i nitko zbog toga neće voditi neke ratove kao što se već da naslutiti i unutar HDZ-a i unutar SDP-a", ustvrdio je.

Rekao je da su se "borili i da će se boriti protiv dualiteta vlasti iza kojeg stoji krupni kapital, bankarski lobiji i kontrolirani mediji". Nova koalicija, dodaje, vidi bitno drukčiju Hrvatsku, bilo na nacionalnoj, bilo na lokalnoj razini te ocjenjuje da "ovako kako je sada ustrojena, država nema budućnosti".

Pritom je, ocijenio je, važna regionalizacija o dodao da se Hrvatska, kada je riječ o teritorijalnom ustroju, mora vratiti na ono kako je to izgledalo po Ustavu iz 1974. kada je država bila najviše decentralizirana i najbrže se razvijala.

Kajin je naveo i kako danas u Istri ima 42 jedinice lokalne uprave i samouprave, sa županijom, a da ih cijela Danska ima 98 plus pet županija. Samo u Istri, dodaje, ima više dužnosnika nego u jednoj Danskoj, a ima i više od tri tisuće udruga. To pak više nitko ne može izdržati niti pratiti pa, ili će institucije proraditi, ili nas biti neće, istaknuo je Damir Kajin te poručio da će se zauzimati za novu administraciju te da će najvjerodostojnije progovarati u ime biračkog korupsa svojih izbornih jedinica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene