Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi se na zakonu

Kada će se moći legalno do dadilje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 5.000 djece svake godine čuva, prema procjenama, oko 15.000 dadilja i to na crno, jer je država zaboravila zakonski riješiti to pitanje. Da bi apsurd bio veći - upravo je država u suradnji s Europskom unijom u školovanje dijela dadilja uložila gotovo milijun kuna.

O svojim unučicama baka Zlata svakodnevno se brine, no svjesna je da svi nemaju privilegiju baka servisa. Optuživanje dadilje u Delnicama za gospodarski kriminal osuđuje. 'Jednostavno ne znam, da ima mjesta po vrtićima i jaslicama pa da onda tako nešto počnu pa ajde', kaže baka Zlata Plehan.

Pročitajte i ovo Milanka Opačić (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) Milanka Opačić Prijavila da joj kuća vrijedi 200 tisuća kuna, pa reagirao Juričan: ''Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe'' Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) ''Paziti koga stavljamo na liste'' Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida

Dadilje u Hrvatskoj rade na crno, jer zakon koji bi to regulirao ne postoji.'Ono što nam treba je zakonski okvir koji bi to trebao staviti u nekakve norme koje naravno ne bi bile na štetu ni djece, ni roditelja, a isto tako i dadilja', kaže Vesna Rašić iz Hrvatske udruge dadilja.

>> Zašto dadilje u Hrvatskoj moraju raditi na crno?

Resorna ministrica obećava - posao dadilje ćemo legalizirati. 'U tom zakonu tražimo ustvari najjeftiniju varijantu za otvaranje te djelatnosti, da li će to biti obrt ili nešto drugo, kad izračunamo ići ćemo s najjeftinijom varijantom kako bi bile konkurentne na tržištu', kaže ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

U novom zakonu omogućit će se i da dadilje čuvaju djecu u vlastitom domu. 'Postoje nekakvi europski kriteriji, negdje je to do šestero djece, ako je riječ o djeci vrtićke dobi, nešto manje ako je riječ o djeci jasličke dobi, dakle, mi ćemo još malo porazgovarati sa strukom, pa ćemo vidjeti je li ta brojka i kod nas prihvatljiva', dodaje Opačić.

U međuvremenu tisuće dadilja i roditelja strahuju da će inspekcija pokucati i na njihova vrata. 'Mjerodavna ministarstva molim da naprave taj jedan prijelazni period u kojem bi nam se omogućilo da nam se ne upada u stanove. kuće, roditeljima isto tako da ih se ne kažnjava za nešto što još nije regulirano', kažu iz Udruge.

Novi zakon trebao bi u javnu raspravu na ljeto, a onda bi vrlo brzo i dadilje u Hrvatskoj napokon mogle legalno raditi svoj posao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene