Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ih u zakonu

Zašto dadilje u Hrvatskoj moraju raditi na crno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A u inozemstvu je, za razliku od Hrvatske, zakonom vrlo jasno uređeno još jedno zanimanje - dječjih dadilja! Kod nas, žene koje čuvaju djecu - većinom rade na crno. Zanimljivo da država dadiljama plaća školovanje i licencu, ali im ne pruža mogućnost otvaranja obrta.

Igra sa sinom Zoranu Arsenoviću je rijetka prigoda. Radnim danima za čuvanje mališana morat će naći alternativu. 'Sada ga čuva supruga. Razgovarala je s par dadilja, tako da se trenutno informiramo po tom pitanju', kaže Zoran.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Legalno zaposliti dadilju u Hrvatskoj je gotovo nemoguće. 'Ne mogu se zaposliti zato je nema zakonske regulative', kaže Vesna Rašić iz Hrvatske udruge dadilja.

Dadilja naime, nema u nijednom zakonu. A država ih je školovala i dala im licencu. I to novcem iz fondova Europske unije. Ministrica Milanka Opačić stoga najavljuje novi zakon.

'Tako da to može biti obrt, da to tako definiramo. S druge strane, treba definirati i minimalni standard koji treba imati, broj djece koju mogu čuvati, a treba osigurati i neki sustav kontrole', kaže Opačić.

Djed Miloš budno motri unuka samo kada je na hrvatskom igralištu. Noa živi u Kanadi. I od svoje prve godine ima dadilju. 'Dadilje su malo jeftinije, oko 25 dolara na dan', kaže Miloš. 

Kod nas je taj iznos oko 1.000 kuna na mjesec.

'Ja se nadam da će možda i lokalna samouprava krenuti s nekim svojim sufinanciranjem čitavog projekta, jer će im pretpostavljam, to biti puno jeftinije zbrinjavanje djece nego izgradnja vrtića', dodala je Opačić.

Novi zakon pomoći će i Zoranu. Za sina će moći na legalan način birati između vrtića i dadilje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene