Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haag kaznio Josipa Jovića s 20 tisuća eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud danas je proglasio krivim splitskog novinara Josipa Jovića za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda i naredio mu da plati kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana.

Raspravno vijeće zaključilo je da je optuženi bio svjestan da krši naloge Haškog suda, poručio je predsjednik prvostupanjskog vijeća Patrick Lipton Robinson ističući da je sucima to bilo presudno da ga proglasi krivim. 

Pročitajte i ovo Damir Matković Novinar i urednik Preminuo Damir Matković, legenda televizijskog novinarstva Umro Terry Anderson Terry Anderson "Neki od njih su bili zli i psihopati": Umro novinar koji je sedam godina bio talac u libanonskom građanskom ratu

Bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović optužen je za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina 

te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane. 

Sudac Robinson kazao je i da je Jović time što se, nakon zabrane daljnjeg objavljivanja transkipata, čak i hvalio da nastavlja objavljivati tajne transkripte iskazao "krajnji prezir" prema nalogu Haškog suda. 

Kao olakotnu okolnost vijeće je uzelo javno očitovanje Mesića koji je priznao da je bio svjedok u Haagu čime je implicirano da mu zaštita nije potrebna. 

Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda propisuju kaznu do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura. 

Jović nije bio prisutan izricanju presude jer je iskoristio pravo koje mu je dalo sudsko vijeće da se, ukoliko to želi, pismeno odrekne prava da bude prisutan u sudnici. 

U srpnju ove godine, u završnim riječima, optužba je zatražila da se Jović proglasi krivim zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka, dok je obrana pozvala suce da "ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost". 

Hrvatski predsjednik Mesić bio je 1998. zaštićeni svjedok optužbe protiv bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića, a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. 

Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je Mesić već bio predsjednik RH. 

Haško je tužiteljstvo optužnicu protiv Jovića podignulo u rujnu prošle godine. Haški sud u lipnju ove godine, na prijedlog glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, odbacio je "u interesu pravde i sudske ekonomičnosti" 

optužnice protiv hrvatskih izdavača i novinara Stjepana Šešelja, Marijana Križića i Domagoja Margetića, koje se teretilo da su u prosincu 2004. u "Hrvatskom slovu" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću. 

U ožujku ove godine Haški je sud glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivicu Marijačića i bivšeg čelnika Sigurnosno informativne službe (SIS) Markicu Rebića proglasio krivim za nepoštivanje suda i izreklo im novčane od 15.000 eura, zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog haškog svjedoka. 

Radilo se o objavljivanju imena i iskaza tada zaštićenog svjedoka nizozemskog časnika UNPROFOR-a Johannesa van Kuijka u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. sa suđenja Tihomiru Blaškiću.
Mesić o presudi

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je odgovarajući na novinarske upite o haaškoj presudi Josipu Joviću rekao da niti je zadovoljan niti nezadovoljan.

"Niti sam zadovoljan niti sam nezadovoljan. Mislim da je to ipak poruka svima da se trebaju držati zakona i međunarodno preuzetih hrvatskih obaveza", kratko je novinarima izjavio predsjednik Mesić na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na zagrebačkom središnjem trgu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene