Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bernardić:

"Žao mi je da nije bilo više volje da se uvjeri europske kolege"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović komentirao je jučerašnju izjavu Europske komisije kako očekuje da i hrvatska i slovenska strana poštuju odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu.

„Komisija je potvrdila da se radi o bilateralnom pitanju i pozdravila sastanak hrvatskog i slovenskog premijera 12. srpnja na kojem očekuje da će se dogovoriti daljnji koraci u rješavanju tog pitanja. Svi pokušaji rješavanja pitanja razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije mogu biti predmet tih razgovora. Vjerujem da će EK nastaviti pružati podršku u rješavanju problema“, kazao je Klisović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasili se i zastupnici u EP Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na izjavu Europske komisije o odluci Arbitražnog suda Slika nije dostupna Ribarima sve po starom Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče"

Rekao je kako je čest slučaj da razgovori počinju s dijametralno suprotnim stavovima nakon čega stranke shvate da će veću korist postići dogovorom nego daljnjim inzistiranjem na oprečnim stavovima.

„Hrvatska strana očekuje da će se naći rješenje. Odnosi se ne smiju narušiti. Dolazi sezona, vjerujem da se neće poremetiti dolazak slovenskih turista i da stanovnici pograničnih područja neće osjetiti bilo kakve napetosti“, kazao je Klisović.

Kazao je kako države mogu same pokušati riješiti problem, ili, ako se tako dogovore, ići pred novo tijelo.

„Vidimo da je i slovenska presuda nezadovoljna ovom presudom dok se mi nismo ni očitovali jer je ne priznajemo.“, kazao je Klisović.

Jakovčić: "To su preporuke, a ne pritisci"

Na izjave Europske komisije osvrnuo se i europarlamentarac Ivan Jakovčić

"Pritisci Europske komisije su zapravo preporuke. Mislim da bi trebali biti čvrsti i postojani te štititi naše interese. A to su naši ribari. Ako se iz bilo kojega razloga prihvati nešto slično odluci Arbitražnog suda, njih treba do kraja obeštetiti. Treba naći dobar mehanizam, to nisu veliki iznosi", kaže Jakovčić.

Bernardić: "Možda je trebalo uložiti malo više volje"

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a kazao je kako je možda trebalo uložiti više volje.

"Žao mi je  da unutar obitelji pučkih stranaka nije bilo malo više volje da se proba uvjeriti kolege iz Europe poput njemačke premijerke, poput premijera koji su konzervativni da poštuju volju hrvatskog naroda i volju ako hoćete hrvatskog parlamenta, krovnog tijela hrvatske države da izađe iz procesa arbitraže koji je očito potpuno i totalno diskreditiran", kazao je Bernardić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene