Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mi smo bili, jesmo i ostajemo Europljani'

Josipović: Dan kada su se ostvarili snovi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović obratio se iza ponoći građanima Zagreba i Hrvatske. Ulazak u EU nazvao je velikim i radosnim danom.

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju otvorila novo veliko poglavlje u svojoj preboagtoj povijesti, poručio je poslije ponoći građanima Zagreba i Hrvatske predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ulaska u EU U srpnju znatno smanjen robni promet između Hrvatske i BiH Slika nije dostupna Poslanica za Dan državnosti Josipović: Ekonomska pravednost visi na najtanjoj niti, EU je poticaj za svladavanje krize

>> UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletio i Tomislav Nikolić

'Danas je velik i radostan dan za našu domovinu, republiku Hrvatsku. Dan kad otvaramo jedno novo poglavlje u debeloj knjizi naše povijesti. Dan u kojem postajemo u cijelosti prihvaćena i punopravna članica najveće i najuspješnije zajednice europskih država, koja je ikada postojala na našem kontinentu. ovo je dan kad su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego mnogih prethodnih generacija naših ljudi. Dan kad smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost novih generacija', poručio je predsjednik Josipović.

'Mi smo bili, jesmo i ostajemo Europljani'

Predsjednik Josipović je istaknuo kako je Europa bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. 'Mi smo bili, jesmo i ostajemo Europljani', dodao je. naglasio je kako je Europa ključan dio našeg narodnog identiteta i da joj pripadamo ne samo zemljopisno, već i po vrijednostima koje dijelimo s ostatkom država članica.

Josipović je kao najveću vrijednost istaknuo slobodu, koja je bila ideja vodilja mnogih naših generacija i koju smo noćas napokon i ostvarili. 'Za nas je Europa zajednica mira i sigurnosti. Naša povijest je bila teška, a često i tragična', rekao je predsjednik.

Ostvarenje nada

Poručio je kako želja Hrvatske nije da Europa stane na našim granicama. 'Neka je otvorena svim zemljama i ljudima dobre volje, svima koji žele s drugima u miru i slobodi podijeliti europski san i europsku budućnost', rekao je Josipović.

'Ulazak u Europsku uniju pobudio je nove nade kod naših ljudi. Na nama je da te nade ostvarimo', naglasio je Josipović. Priča o hrvatskom uspjehu, nastavio je predsjendik Josipović, priča je o zajedništvu, upornosti, ambiciji i viziji te je dodao kako je to glavna poruka noćas.

Oblak krize

'Neka oblak krize ne zamrači našu viziju i optimizam. Kriza je izazov, poziv da sutra bude bolje no što je danas', poručio je Josipović.

Obratio se i visokim uzvanicima iz Eu te im zahvalio na podršci tijekom preobrazbe hrvatske u zemlju europskih vrijednosti i vrlina. 'Hvala vam na vašem prijateljstvu i povjerenju koje ste nam dali. Republika Hrvatska bit će odgovoran, konstruktivan i aktivan član Europske unije', istaknuo je Josipović.

' Naizgled će biti isto kao i prije'

'Uskoro će prva europska zora naše domovine. Naizgled će biti isto kao i prije: uranit ćemo, otići na posao, brinuti svakodnevne brige. Ali, ovo je prvi dan naše europske budućnosti, prvi dan velike prilike koja nam se pruža', poručio je građanima hrvatske predsjednik Josipović.

'Neka vječno živi Europa, neka vječno živi europska Hrvatska!', poručio je na kraju govora na prepunom trgu bana Jelačića Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene