Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako je ulazak Hrvatske u EU prilika za razvitak hrvatskog gospodarstva jer mijenja naš strateški položaj te postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego prije.


"Imamo prilike, imamo mogućnosti, Vlada je ponudila jedan set programa, za koje mogu reći da su veoma zanimljivi i nadam se da će i sama provedba biti dobra kao što su i projekti. Velika je prilika za Hrvatsku članstvo u EU, jer mijenja naš strateški položaj. Postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego što je to bilo prije", rekao je Josipović nakon što je u svom Uredu primio izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice u prigodi gostovanja izvođača Tamburaškog festivala Kulturne federacije u Zagrebu od 5. do 7. srpnja.

Vezani članci Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske Josipović otkrio je li njega SOA obavještavala o istragama i poručio: "Načelno ni premijer ni predsjednik ne bi o tome smjeli raspravljati. Ali postoje slučajevi...'' Slika nije dostupna Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva

>> Josipović o davanju autocesta u koncesiju: To je potez iz nužde

Istaknuo je da osobno kani intenzivirati gospodarsku diplomaciju, no da uspjeh toga ovisi o spremnosti gospodarstva da ponudi odgovarajuće programe. "Ja tu mogu bit medij", dodao je. Josipović je naglasio da će se poduzetnici morati snaći na tom području i u novom okruženju. "Bit će tu onih kojima će biti teško ili će biti manje uspješni, ali u načelu ne vidim razloga da hrvatsko gospodarstvo ne iskoristi priliku koja je tu", kazao je.

Vezano uz mjere koje je ponudio na posljednjem zajedničkom sastanku Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu, kazao je da se neke ostavaruju, ali i da nešto priprema Vlada. "One su tu, ponuđene su, mislim da su dobro prihvaćene, sad je samo stvar realizacije", ustvrdio je.

Problemom smatra činjenicu da će se ponovno ići u rebalans, naglasivši pritom da, "budući da smo svjesni da smo u gospodarskoj krizi, moramo prilagoditi svoje troškove realnim mogućnostima". U nova zaduženja treba ići, ustvrdio je, "samo ako su nužna, no to treba učiniti po što povoljnijim uvjetima".

Josipović također smatra da je najavljeno davanje hrvatskih autocesta u koncesiju nužan potez da se zatvori rupa u proračunu. "Da li su uvjeti i kako će izgledati ugovor, ne znam detalje", zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju